Obstaranie stravných lístkov a cenín v obci

Vydáno: 8 minút čítania

Ceniny (t. j. poštové známky, kolky, diaľničné nálepky, telefónne karty, karty na platenie diaľničných poplatkov, karty na tankovanie a stravné lístky) zaraďujeme medzi krátkodobý finančný majetok. Náplňou účtu ceniny sú i farmárske stravné lístky na podporu domácej prvovýroby slovenských farmárov a taktiež lokálne meny – napríklad Živec, Košický dukát či Širocký sokol.

Podľa § 25 ods. 1 písm. c) zákona č. 431/2002 Z. z. účtovníctve v z. n. p. (ďalej len „zákon o účtovníctve“) sa ceniny oceňujú ich menovitou hodnotou. Podľa § 25 ods. 6 písm. c) zákona o účtovníctve sa menovitou hodnotou rozumie cena, ktorá je uvedená na ceninách. Menovitá hodnota vyznačená na stravnom lístku vyjadruje, v akej cene si môže zamestnanec za tento lístok obstarať stravu. Stravný lístok slúži ako platobný pros­triedok. Rozpočtové organizácie štátu, príspevkové organizácie štátu, štátne fondy, obce (vrátane ich rozpočtových a príspevkových organizácií) a vyššie územné celky (vrátane ich rozpočtových a príspevkových organizácií) vedú účtovníctvo podľa zákona o účtovníctve a na základe opatrenia MF SR č.16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len „postupy účtovania“).

♦ Príklad č. 1:

Spoločnosť UP Slovensko, s. r. o., dodáva stravné lístky obci v počte 500 ks mesačne. Nominálna hodnota jedného stravného lístka je 3,60 €. Spoločnosť si bude účtovať odmenu za dodávku a balné stravných lístkov vo výške 2 % z celkovej ceny za odobraté lístky. Celková faktúra obsahuje hodnotu nakúpených stravných lístkov a sumu odplaty dodávateľovi za odobraté stravné lístky v sume 1 836 €.

P. č. 

Text účtovného prípadu

Suma v €

MD

D

1.

Zaúčtovanie nákupu 500 ks stravných lístkov v menovitej hodnote 3,60 €/lístok –
na základe faktúry od odberateľa

1 800,–

213

321

2.

Zaúčtovanie odmeny dodávateľovi za dodávku stravných lístkov (2 % z 1 800 €) – účtovanie na základe faktúry

36,−

518

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovanie stravného
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Účtovanie stravy dôchodcov
Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (II.)
Výkon kontrolnej činnosti podľa pravidiel finančnej kontroly
Preplatky z ročného zúčtovania zdravotného poistenia
Účtovanie školského stravovania
Refundácia mzdových nákladov
Účtovanie vráteného poistného
Stravovanie zamestnancov štátnych ROPO a spôsoby jeho účtovania
Vybrané príklady účtovania inventarizačných rozdielov v účtovníctve ROPO a obcí
Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (I.)
Účtovanie finančného príspevku na úhradu časti mzdy zamestnanca materskej školy
Účtovanie miezd za mesiac december v obciach, v rozpočtových a príspevkových organizáciách zriadených obcou
Účtovné prípady súvisiace so šírením ochorenia COVID-19
Účtovanie školskej jedálne v obci na samostatnom účte
Účtovanie školskej jedálne v materskej škole na samostatnom účte (1. časť)
Účtovanie školskej jedálne v materskej škole na samostatnom účte (2. časť)
Náhrada škody spôsobenej zamestnancom

Súvisiace otázky a odpovede

Starosta obce - dovolenka
Práva a nároky starostu obce
Súbeh činností poslanca
Forma zamestnania matrikárky
Práceneschopnosť a výkon funkcie starostu obce?
Starosta obce a pracovný pomer na určitú dobu
Hlavný kontrolór a jeho právne istoty
Zamestnávateľ a zamestnanci na obecnom úrade
Dohoda o vykonaní práce
Zamestnanec príspevkovej organizácie a nárok na odchodné
Náhradu platu starostu v prípade čerpania dovolenky
Starosta a čerpanie dovolenky
Rozsah úväzku starostu
Starosta a nevyčerpaná dovolenka
Ochrana pred prepustením počas materskej a rodičovskej dovolenky
Výpoveď osamelej zamestnankyni
Voľno na svadbu
Školenie zamestnanca obce
Príspevok na stravovanie
Úväzok hlavného kontrolóra