Čo sa stane s vyzbieraným bioodpadom? Premení sa na zdroj tak, ako uvádzajú informačné letáky, ktoré nabádajú občanov k lepšiemu triedeniu? Prečo našej pôde chýba organická zložka a prečo sa v nej už toľko neurodí? Prečo sa nám tu rozširuje erózia? Myslíte, že tieto otázky spolu nesúvisia? Opak je pravdou. Inšpiráciou pre slovenské poľnohospodárstvo, odpadové hospodárstvo aj tvorcov legislatívy v týchto oblastiach môže byť príklad kooperácie rakúskych farmárov a výrobcov kompostu.
V Rakúsku má ekologické poľnohospodárstvo a kompostovanie viac ako 30-ročnú tradíciu. Že sa tieto dve odvetvia postupne spoja v záujme dosiahnutia najvyššej BIO kvality, bolo len otázkou času. V Seitzendorfe, len 120 kilometrov od Bratislavy, funguje už takmer tri desaťročia rodinná biofarma Anzböck, ktorá vyrába vlastný kompost a používa ho ako prírodné hnojivo pre svoju ekologickú produkciu.
Na farme s rozlohou 280 hektárov sa pestujú zemiaky, cibuľa a sladké zemiaky. Ako medziplodinu pestujú obilie. V posledných rokoch začali používať aj krycie plodiny s výbornými výsledkami. Majiteľ biofarmy, Christian Anzböck, produkciu dodáva do obchodného reťazca s označením "BIO". Môže sa pochváliť bohatou úrodou, za ktorú vďačí výživnému kompostu, ktorý dosahuje najvyššiu kvalitu A+ podľa rakúskej certifikácie.