V článku sa pozrieme na kompost spôsobom, ktorý je pre biocirkularitu a trvalú udržateľnosť nevyhnutný a podstatný. Sleduje pôdny život v kolobehu darov prírody, na ktoré sme si dennodenne zvykli, až ich považujeme za samozrejmé. Že samozrejmé nie sú, zisťujeme nielen vďaka zmenám v regulácii klímy a mikroklímy, strate vody, ale aj cez nutričnú podvýživu a civilizačné choroby. Keď sa na kompostovanie pozrieme nie očami odpadára, ale ako na nevyužitý zdroj biodiverzity pôdneho života, tak zistíme, že kompostovanie v sebe skrýva nečakane vysoký potenciál. Čím skôr potenciál kompostovania využijeme v praxi, tým rýchlejšie sa začne náš svet meniť k lepšiemu, a to či už množstvom vody zadržanej v krajine, množstvom uhlíka uviazaného v pôde, alebo aj živinovo bohatými chutnými potravinami. Cieľom tohto článku je priblížiť, kde sa skrýva zdroj výhod v závislosti od biologickej kvality kompostu a na čo si dať pri kompostovaní pozor.
Odporúčaná aplikačná |
Zdroj |
Zdôvodnenie |
0,4 t/ha 40 g/m2 jednorázová aplikácia |
Dr. David Johnson [1] |
Biologicky kvalitný kompost slúži primárne ako mikrobiálny inokulát (očkovacia látka), nie ako hnojivo. Odporúčaná dávka vychádza z poznatku, že zdravý mikrobióm je dôležitejší ako organická hmota či dodávanie živín formou hnojiva (0,4 t/ha). Ak pôda obsahuje minimálne množstvá uhlíka, je vhodné doplniť štartovacie množstvo organickej hmoty (2 |