Stravné v rozpočtovej organizácii

Vydáno: 5 minút čítania

Sme rozpočtová organizácia zriadená obcou – DSS zariadenie pre seniorov. Máme vlastnú kuchyňu, v ktorej sa stravujú aj zamestnanci. Stravné hradia zamestnanci zrážkou zo mzdy, podľa skutočného počtu odobratých jedál po skončení mesiaca. Účtovanie na príjmovom a výdavkovom účte. Výška stravnej jednotky je takáto: Zamestnanec uhrádza zrážkou zo mzdy 0,90 € príspevok zo sociálneho fondu na stravu 0,13 €, príspevok zamestnávateľa 55 % v sume 1,27 € spolu 2,30 € (z toho finančný limit na potraviny je 1,60 € a réžia 0,70 €). Aký je celý postup účtovania, zrážka zo mzdy, príspevok sociálneho fondu, príspevok zamestnávateľa, čo treba previesť na príjmový účet a čo zriaďovateľovi? Ako zaúčtovať, aby som na príjmovom účte mala sumu 1,60 € na položke 223 003 Stravné a 0,70 € na položke 223 001 Réžia? Treba zrazenú sumu zamestnancov za stravné previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi? Je potrebné príspevok zamestnávateľa vo výške 55 % previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi?

Problém účtovania tejto jedálne nie je celkom jednoznačný. Z textu nie je jasné, ako je DSS financované, kto uhrádza réžiu (myslím najmä energie) za jedáleň, či ju uhrádza samotné DSS z príspevku zriaďovateľa alebo si jedáleň uhrádza energie z réžie bez príspevku zriaďovateľa. Ďalej nie je úplne jednoznačné, z čoho prispieva zamestnávateľ tých 55 %, či z vlastných príjmov, alebo z príjmov zriaďo­vateľa, prípadne zo štátneho rozpočtu a či jedáleň účtuje na vlastnom príjmovom a výdavkovom účte, alebo používa príjmový a výdavkový účet DSS a či má DSS otvorený samostatný bankový účet sociálneho fondu.

Ponúkam však možnosť tohto účtovania tak,

Související dokumenty

Súvisiace články

Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (II.)
Refundácia mzdových nákladov
Skončenie pracovného pomeru na základe § 63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce
Zlučiteľnosť dvoch funkcií
Súbeh pracovných pomerov a ich skončenie
Pridelenie vyššej triedy
Práca nadčas, práca vo sviatok a platové zvýhodnenie za ich výkon
Adaptačné vzdelávanie odborného zamestnanca
Nadbytočnosť zamestnanca s kratším pracovným časom
Mzdy – prenesený výkon
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Zmena životného minima a vplyvy na mzdové parametre od 1. júla 2017
Vybrané príklady účtovania inventarizačných rozdielov v účtovníctve ROPO a obcí
Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (I.)
Doručovanie písomností v odvetví pracovného práva
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Špecifiká miezd a platov zamestnancov štátnej služby
Evidencia pracovného času
Organizačná zmena zamestnávateľa v otázkach a odpovediach

Súvisiace otázky a odpovede

Zákon o výkone práce vo verejnom záujme a zamestnanci súkromnej ZŠ
Starosta obce - dovolenka
Práva a nároky starostu obce
Súbeh činností poslanca
Forma zamestnania matrikárky
Práceneschopnosť a výkon funkcie starostu obce?
Starosta obce a pracovný pomer na určitú dobu
Hlavný kontrolór a jeho právne istoty
Zamestnávateľ a zamestnanci na obecnom úrade
Dohoda o vykonaní práce
Zamestnanec príspevkovej organizácie a nárok na odchodné
Náhradu platu starostu v prípade čerpania dovolenky
Starosta a čerpanie dovolenky
Rozsah úväzku starostu
Starosta a nevyčerpaná dovolenka
Ochrana pred prepustením počas materskej a rodičovskej dovolenky
Výpoveď osamelej zamestnankyni
Voľno na svadbu
Školenie zamestnanca obce
Príspevok na stravovanie