Sme rozpočtová organizácia zriadená obcou – DSS zariadenie pre seniorov. Máme vlastnú kuchyňu, v ktorej sa stravujú aj zamestnanci. Stravné hradia zamestnanci zrážkou zo mzdy, podľa skutočného počtu odobratých jedál po skončení mesiaca. Účtovanie na príjmovom a výdavkovom účte. Výška stravnej jednotky je takáto: Zamestnanec uhrádza zrážkou zo mzdy 0,90 € príspevok zo sociálneho fondu na stravu 0,13 €, príspevok zamestnávateľa 55 % v sume 1,27 € spolu 2,30 € (z toho finančný limit na potraviny je 1,60 € a réžia 0,70 €). Aký je celý postup účtovania, zrážka zo mzdy, príspevok sociálneho fondu, príspevok zamestnávateľa, čo treba previesť na príjmový účet a čo zriaďovateľovi? Ako zaúčtovať, aby som na príjmovom účte mala sumu 1,60 € na položke 223 003 Stravné a 0,70 € na položke 223 001 Réžia? Treba zrazenú sumu zamestnancov za stravné previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi? Je potrebné príspevok zamestnávateľa vo výške 55 % previesť z výdavkového účtu na príjmový účet a následne zriaďovateľovi?
Problém účtovania tejto jedálne nie je celkom jednoznačný. Z textu nie je jasné, ako je DSS financované, kto uhrádza réžiu (myslím najmä energie) za jedáleň, či ju uhrádza samotné DSS z príspevku zriaďovateľa alebo si jedáleň uhrádza energie z réžie bez príspevku zriaďovateľa. Ďalej nie je úplne jednoznačné, z čoho prispieva zamestnávateľ tých 55 %, či z vlastných príjmov, alebo z príjmov zriaďovateľa, prípadne zo štátneho rozpočtu a či jedáleň účtuje na vlastnom príjmovom a výdavkovom účte, alebo používa príjmový a výdavkový účet DSS a či má DSS otvorený samostatný bankový účet sociálneho fondu.
Ponúkam však možnosť tohto účtovania tak,