Podľa vedcov z fínskej University of Eastern Finland a americkej University of Southern California je plytvanie potravinami v cestovnom ruchu väčším problémom ako sa doteraz predpokladalo. Podľa vedcov, zameranie na predchádzanie plytvaniu potravinami iba v tradičných stravovacích a ubytovacích zariadeniach ignoruje realitu rastúcich iných miest realizácie cestovného ruchu a potláča úsilie o udržateľnosť v tomto segmente hospodárstva.
Ako uvádzajú vedci z oboch univerzít podieľajúcich sa na spoločnom projekte, existujú veľké medzery v chápaní a výpočte potravinového odpadu v cestovnom ruchu. Potravinový odpad pochádzajúci z hotelov, reštaurácií a rôznych akcií sa dá rozpoznať, možno ho odhadnúť a vypočítať, ale keďže sa odvetvie cestovného ruchu stáva čoraz viac rozmanitejším, sú tu aj iné zdroje potravinového odpadu.