Jedáleň

Počet vyhľadaných dokumentov: 7

Zoradiť podľa:

Počet vyhľadaných dokumentov: 7

Zoradiť podľa:

  • Článek
Obec v rámci originálnych kompetencií zriaďuje materskú školu a školskú jedáleň pri základnej škole. Súčasťou materskej školy nie je jedáleň, deti chodia na stravu do školskej jedálne, ktorá je pri základnej škole. Vzhľadom na to, že v koeficiente pre materské školy (príloha č. 3 nariadenia vlády č. 668/2004 Z.z.) je zohľadnené aj stravovanie detí materských škôl, zaujímalo by nás, ako vypočítať z dotácie na materskú školu časť, ktorú presunieme do rozpočtu školskej jedálne, ktorá pripravuje stravu pre materskú školu.
Vydané: 11. 11. 2023
  • Článek
Sme veľká plne organizovaná základná škola, ktorá bude od 1. 9. 2019 zrušená a vznikne nový subjekt: základná škola s materskou školou. Okrem toho dôjde aj k dotácii stravného žiakom a v školskej jedálni a zároveň budeme mať novú vedúcu školskej jedálne, ktorá ešte nikde nepracovala a nemá žiadne skúsenosti, ani prax. Chcela by som vás požiadať o radu, ako účtovať od 1. 9. 2019. Sme rozpočtová organizácia – základná škola, ktorá patrí pod zriaďovateľa. Vedúca školskej jedálne má vlastný potravinový účet, ktorý je príjmový aj výdavkový. Na konci mesiaca odvádza réžiu za žiakov, zamestnancov aj cudzích stravníkov na príjmový účet školy. Z príjmového účtu školy sa posledný deň v mesiaci príjmy odvedú na príjmový účet zriaďovateľa a ten ich následne v nasledujúcom mesiaci zašle ako dotáciu vlastných príjmov na výdavkový účet školy. Stravné má ponechané počas celého roka na potravinovom účte (mesačné hlásenia mestu) a len na konci kalendárneho roka ho prevádzame na účet mesta. Podľa akého postupu máme účtovať?
Vydané: 14. 11. 2019
  • Článek
Chceli by sme si overiť účtovný postup, EK a kódy zdrojov, t. j. účtovanie transferu z ÚPSVR na podporu výchovy k stravovacím návykom, ktorý je prijatý ako dotácia na účet mesta. Mesto – Príjem: 221 EK 312001 KZ 111/357; Mesto – Výdaj: 357/221 bez EK. Transfer je zaslaný na výdavkový účet (222) rozpočtovej organizácie, t. j. ZŠ v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. ZŠ Príjem: 222/357 bez EK; ZŠ Výdaj: Zaslanie na účet ŠJ 357/ 222 FK 1040 EK 637014. Rozpočtová organizácia, t. j. základná škola uvedený transfer zasiela na samostatný účet školskej jedálne (221), ktorú spravuje. Rozpočtová organizácia vedie školské stravovanie na samostatnom bankovom účte, z ktorého priamo uhrádza výdavky súvisiace so stravovaním. Stravné je vrátené na samostatný účet, réžia vrátená na výdavkový účet. Školská jedáleň: 221 EK 223003 KZ 72f príjem za stravu; 221 EK 223001 KZ 72f príjem za réžiu; 221 EK 633011 KZ 72f výdaj za potraviny.
Vydané: 14. 11. 2019
Podľa Zákonníka práce má zamestnávateľ prispievať sumou 55 % z ceny stravného na 5-12 hodín, maximálne 2,48 €. Po komunikácii s vedúcou jedálne som však narazila na problém. Zamestnanci sú vraj normovaní ako stredoškoláci, čo v našom finančnom pásme vychádza 1,12 € za odobratý obed. Túto hodnotu musí zamestnanec uhradiť na účet jedálne - samostatný účet. Uhrádza sa v tomto prípade jedlo podľa finančného pásma? Za jedlo v hodnote 2,33 € platí zamestnávateľ 1,21 € na príjmový účet, 1,00 € platí zamestnanec a 0,12 € platí SF na účet jedálne. Chcem zosúladiť stravné lístky so stravným v školskej jedálni. Podľa Zákonníka práce zamestnávateľ má prispievať v hodnote max 2,48 €, pričom som rátala so sumou za zamestnávateľa 1,93 € na príjmový, 0,20 € by bolo vyplatené zo SF a 0,20 € by doplácal zamestnanec. Má nejaký súvis stravovanie zamestnancov v jedálni s finančnými pásmami? Ako to je správne? Mám postupovať podľa Zákonníka práce a teda hodnotou 1,93 € na príjmový účet, alebo sa musím držať normy? Ako potom uhradím náklady jedálne za stravovanie zamestnancov do výšky 1,12 €?
Vydané: 09. 01. 2018
  • Článek
V predchádzajúcom vydaní časopisu sme priniesli prvú časť tohto článku. V minulom čísle sme sa podrobne venovali legislatívnej úprave pokladničnej agendy školských jedální, základnej ekonomickej dokumentácii a mnohým ďalším oblastiam. V dnešnom čísle sa pozrieme na problematiku vedenia pokladnice a pokladničnej knihy, finančnej kontroly, ale aj evidencie majetku školských jedální.
Chceli by sme sa poradiť ohľadne účtovania stravovania školských jedálni pri MŠ, ktoré sú bez právnej subjektivity a od 1. 1. 2017 je stravné aj réžia rozpočtované. Nevieme prísť na to, kde robíme chybu, keď nám za mesiac 2/2017 vychádza rozdiel v sume réžii za 1/2017. Stravné je prijímané aj s réžiou na účet ŠJ, kde sa účtuje 221 - rozpočet 223001 a 223003 oproti účtu 324. Z tohto účtu sú hradené aj potravinové faktúry 321/221 - rozpočet 633011. Predpis pri faktúrach je 112/321. Po skončení mesiaca na základe uzávierok vedúcich je prevedená réžia na základný účet MŠ, odkiaľ sú následne hradené potrebné réžijné náklady. Prevod réžie účtujeme len prostredníctvom účtu 261 (261/221 odoslanie réžie z účtu ŠJ a 221/261 príjem réžie na základnom účte MŠ). Mesačný predpis účtujeme: 318/602 skutočne odobraté jedlo za mesiac 318/602, 472/395 príspevky zo SF na stravné 324/318 zúčtovanie preddavku na stravné podľa skutočne odobratého jedla za mesiac 318/602 predpis režijných nákladov podľa vyúčtovania skutočne odobratého jedla za mesiac 324/318 zúčtovanie réžij. nákladov podľa skutočne odobratého jedla za mesiac 501/112 spotreba potravín za mesiac 527/622 55% stravné zamestnávateľ Zároveň neviem prečo vychádza rozdiel vo výške preplatkoch, ktorý je tvorený rozdiel medzi sumou SF za 1/2017 a 2/2017. Predpis účtujeme 318/602, a zároveň predpis čerpania 472/395. Príjem na stravné z účtu SF na účte ŠJ je účtované 221/318. Odvod z účtu SF je účtovaný 395/221. Rozdiel v preplatkoch je vidieť porovnaním kontroly okruhu ŠJ preplatky a prehľadom vedúcej ŠJ. Tie vykazujú v prehľade inkasa stravného od stravníkov za mesiac v stĺpci predpis = predpis SF za aktuálny mesiac, prevod z predošlého mesiaca je vykázaný SF v stĺpci nedoplatky výška SF predchádzajúceho mesiaca, v stĺpci zaplatené v bežnom mesiaci je SF vo výške predpisu predchádzajúceho mesiaca, stĺpec zostatok na konci mesiaca sa nachádza výška SF predpisu bežného mesiaca v časti nedoplatok. Niekde robíme chybu a neviem prísť na to kde. Za mesiac január sa kontrola okruhu školských jedálni rovnala, nevykazoval sa rozdiel. Problém je teraz s predpisom za 2/2017 a následnou kontrolou okruhu.
Vydané: 24. 04. 2017
Má zamestnávateľ právo zakázať jedenie v prevádzke nakoľko má na toto vybudované priestory? Vyplýva to zo zákona, alebo to môže ošetriť iba v internom pracovnom poriadku?
Vydané: 12. 06. 2014