Výpočet výšky stravného

Vydané: 2 minúty čítania

Mám otázku ohľadom vyplácania stravného počas prázdnin v škole (v čase, keď školská jedáleň nevarí, čiže nemôžeme poskytnúť jedlo z našej jedálne). Ako treba vypočítať povinný príspevok zamestnávateľa a príspevok zo sociálneho fondu. Viem, že je táto suma odvodená od výšky stravného pri pracovnej ceste nad 5 hodín.

Zamestnávateľ môže poskytnúť zamestnancovi finančný príspevok na stravovanie  len

  • ak povinnosť zamestnávateľa zabezpečiť zamestnancom stravovanie vylučujú podmienky výkonu práce na pracovisku, alebo 
  • ak zamestnávateľ nemôže zabezpečiť stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení, v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa alebo prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, alebo
  • ak zamestnanec na základe lekárskeho potvrdenia od špecializovaného lekára zo zdravotných dôvodov nemôže využiť žiadny zo spôsobov stravovania zamestnancov zabezpečených zamestnávateľom, alebo
  • ak ide o zamestnanca  pri výkone domáckej práce alebo telepráce, ak mu nezabezpečí stravovanie, alebo ak by stravovanie takéhoto zamestnanca bolo v rozpore s povahou vykonávanej domáckej práce alebo telepráce.

Ak sú splnené hore uvedené podmienky, zamestnávateľ je povinný poskytnúť príspevok na stravovanie zamestnancom najmenej vo výške 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného, ktoré je poskytované pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín.

To znamená, že maximálna výška príspevku na stravovanie zamestnancom, ktoré si môže zamestnávateľ uplatniť do nákladov je 55 % sumy stravného, čo predstavuje od 1.7.2019 maximálny príspevok v sume 2,81 EUR t. j. 55 % zo sumy 5,10 EUR.

Ak zamestnávateľ zabezpečí stravovanie zamestnancom prostredníctvom gastrolístkov, suma gastrolístka musí podľa Zákonníka práce predstavovať najmenej 75 % zo sumy stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, t.j. minimálna hodnota gastrolístka musí predstavovať 75 % zo sumy 5,10 EUR, t.j. 3,83 EUR.

Zamestnávateľ však môže poskytnúť príspevok na stravovanie svojim zamestnancom vo výške podľa svojho vlastného uváženia. Ak zamestnávateľ prispieva na stravovanie svojim zamestnancom zo sociálneho fondu, napr. vo výške 10 % z ceny jedla a zároveň im poskytuje príspevok na stravu vo výške 55 % z ceny jedla (maximálne však do výšky 2,81 EUR), zvyšných 35 % z ceny jedla zaplatí zamestnanec, a to prostredníctvom zrážky zo mzdy. Zrážku zo mzdy za stravovanie zrazí zamestnávateľ  danému zamestnancovi už z čistej mzdy.

Poznamenávame, že finančný príspevok na stravovanie sa považuje za zdaniteľný príjem zamestnanca, ktorý podlieha dani z príjmov zo závislej činnosti.

Zdroj: direktor.sk