Účtovanie poskytovania stravy vo vlastnom stravovacom zariadení v sústave jednoduchého účtovníctva + DPH

Plné znění otázky

Účtovná jednotka má vlastné stravovacie zariadenie a poskytuje reštauračné služby. Účtovná jednotka je platitteľom DPH a účtuje v sústave jednoduchého účtovníctva. V priebehu bežného účtovného obdobia, ktorým je kalendárny rok, nakupuje suroviny do kuchyne (múku, cukor, mäso, koreniny a pod.), z ktorých pripravuje jedlá na denné menu a tiež tzv. minútkové jedlá. Nákup týchto surovín účtuje ako výdavok ovplyvňujúci základ dane. Cena denného menu je 3 €. V tejto cene, ktorou sú 3 €, poskytuje stravu aj vlastným zamenstnancom vo vlastnom stravovacom zariadení, vo vlastnej reštaurácii. Na stravu prispieva zamestnávateľ vo výške 55 % z 3 €, čo je 1,65 €a zamestnanci doplácajú zvyšných 1,35 € za každé jedlo. Na konci mesiaca každý zamestnanec prinesie pokladníčke peniaze v sume 1,35 € x počet obedov, pokladníčka vypíše príjmový pokladničný doklad a zároveň dá zamestnancovi podpísať protokol o počte zjedených jedál za daný mesiac, pričom zamestnanec podpisom tohto protokolu potvrdzuje, že za dané jedlá aj zaplatil. Následne dá pokladníčka tento protokol a príjmový doklad účtovníčke a účtovníčka na základe tohto príjmového dokladu a protokolu účtuje nasledovné:

1. Prijaté peniaze od zamestnancov do pokladnice: 1,35 € za 1 obed x počet obedov mínus DPH z každého obeda, čo je 0,22 €. Účtovanie: peňažný denník, pokladnica, príjem ovplyvňujúci základ dane, čiže príjmom ovplyvňujúcim základ dane je 1,13 € za každý poskytnutý obed zamestnancovi, pričom pre výpočet platí: 1,35 € - 0,22 €= 1,13 €. Samotná DPH potom predstavuje účtovanie v peňažnom denníku v časti pokladnica ako účtovanie o príjme neovplyvňujúcom základ dane, pričom pre výpočet sumy DPH platí: DPH z prijatého plnenia je 1,35 € / 1,2 = 1,13 €, čo je základ DPH. 1,35 € - 1,13 € = 0,22 €, a to je DPH.

2. Príspevok zamestnávateľa: 1,65 € a toto už účtuje v rámci uzávierkových účtovných operácií ako výdavok ovplyvňujúci základ dane, keďže o skutočných výdavkoch už účtovala pri nákupe surovín. Otázky: 1. Je vyššie uvedené účtovanie správne? 2. Je postup výpočtu DPH správny? 2. Nemohla by účtovná jednotka účtovať o výdavku vo výške 1,65 € v rámci uzávierkových účtovných operácií, čo je príspevok zamestnávateľa, ako o daňovom výdavku, hoci raz už o daňových výdavkoch účtovala v priebehu bežného účtovného obdobia, a síce nákup surovín do kuchyne na prípravu denného menu a tzv. minútkových jedál. Z týchto surovín sa totižto pripravuje aj strava pre zamestnancov.

Odpověď

Související dokumenty

Súvisiace články

Stravné v rozpočtovej organizácii
Stravovanie zamestnancov štátnych ROPO a spôsoby jeho účtovania
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Účtovanie stravy dôchodcov
Stravovanie zamestnancov (II.)
Nároky zástupcu starostu vyplývajúce zo zákona
Postavenie starostov, poslancov, členov komisií a hlavného kontrolóra v mzdovej učtárni (II.)
Zásady účtovníctva a systém finančného riadenia pre vedúce školských jedální (II.)
Vyúčtovanie príspevkov na cestovné
Výkon kontrolnej činnosti podľa pravidiel finančnej kontroly
Obstaranie stravných lístkov a cenín v obci
Použitie verejných prostriedkov na reprezentáciu a propagáciu
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Stravovanie základnej školy podľa aktuálneho zákona o  rozpočtových pravidlách
Príplatok na stravné
Určenie predpokladanej hodnoty zákazky pri ďalších formách poskytovania stravy a iných benefitov zamestnancom
Oprávnené výdavky za stravovanie a ubytovanie
Poskytovanie stravných lístkov
Právne postavenie a platové pomery starostov obcí (6. časť)
Účtovanie školského stravovania

Súvisiace otázky a odpovede

Obedy pre zamestnancov od neplatiteľa DPH
Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Účtovanie stravných lístkov
Účtovanie stravných lístkov
Práva a nároky starostu obce
Mzdové náklady a ich refundácia
Hodnota stravných lístkov
Použitie motorového vozidla zamestnávateľa na služobné a súkromné účely
Určenie pracovného fondu zamestnanca
Stravné lístky
Využívanie automobilu spoločníkom s. r. o.
Nárok na stravné
Stravné poukážky a ich nominálna hodnota
Poskytovanie stravného pre zamestnancov školy počas dovolenky a PN
Pružný pracovný čas a nárok na stravné lístky
Cestovné náhrady zamestnancov pracujúcich v zahraničí
Nárok na stravné lísky v čase havárie v jedálni
Zrážka zo mzdy zamestnancom stravné
Nárok na stravné pri špeciálnej diéte

Súvisiace predpisy

§ 22 odst. 1 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 49 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 50 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty
§ 51 zákona č. 222/2004 Z.z. o dani z pridanej hodnoty