Podľa § 152 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Zamestnávateľ prispieva na stravovanie v sume najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Jednou z možností zabezpečenia stravovania je aj stravovanie zamestnancov prostredníctvom elektronických kariet.
.
Príklady účtovania elektronických stravovacích kariet podľa opatrenia MF SR č. 16786/2007-31, ktorým sa ustanovujú podrobnosti o postupoch účtovania a rámcovej účtovej osnove pre rozpočtové organizácie, príspevkové organizácie, štátne fondy, obce a vyššie územné celky v z. n. p. (ďalej len "postupy účtovania").
Vysvetlivky k použitým skratkám:
ŠR - štátny rozpočet, KZ - kód zdroja, RK - rozpočtová klasifikácia, FA - faktúra, SF - sociálny fond.
1. Elektronické stravovacie karty hradené v obci z vlastných prostriedkov
P. č. | Text účtovného prípadu | KZ | RK | Suma v € | MD | D |
1. | Zaúčtovanie prijatej FA za odobratú stravu (realizácia platieb zo stravovacích kariet) |
|||||
− pohľadávka voči zamestnancom za odobratú stravu | 200,- | 335 | 321 | |||
− príspevok na stravovanie podľa § 152 Zákonníka práce |