Stravovanie zamestnancov v čase koronavírusu

Vydáno: 11 minút čítania

Zamestnávateľ je za podmienok stanovených zákonom č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len „Zákonník práce“) povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a stravovanie, ako aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie. Prestávku na odpočinok a stravovanie upravuje § 91 Zákonníka práce a oznámenie prestávky zamestnancom je upravené v § 90 Zákonníka práce. Podmienky stravovania zamestnancov ustanovuje § 152 Zákonníka práce.

Nielen Slovensko, ale celý svet čelí hrozbe zvanej koronavírus COVID-19. Šírenie tohto ochorenia má vplyvy aj na pracovnoprávne vzťahy. Veľa zamestnávateľov, najmä z oblasti administratívy, umožnilo väčšine svojich zamestnancov pracovať z domu, formou tzv. home office. Zamestnávateľ má však povinnosť zabezpečovať stravovanie svojim zamestnancom aj keď pracujú formou home office-u.

Tento článok pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich so zabezpečovaním stravovania zamestnancov v čase koronavírusu a o tom, ako sa dá bezpečne táto povinnosť splniť zo strany zamestnávateľa.

Povinný a oprávnený subjekt

Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom zabezpečovať stravovanie. Zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.

Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere (aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako štyri hodiny.

Stravovanie podľa Zákonníka práce

V súlade s § 152 ods. 1 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečiť stravovanie zamestnancom vo všetkých zmenách. Túto povinnosť nemá voči:

  • zamestnancom vyslaným na pracovnú cestu (neplatí, ak ide o zamestnanca, ktorý

Související dokumenty

Súvisiace články

Účtovanie stravovania prostredníctvom elektronických kariet
Účtovanie stravovacích poukážok (gastrolístkov) a finančného príspevku na stravovanie od 1. januára 2022
Poskytovanie stravovania zamestnancom samosprávy v roku 2022
Poskytnutie stravovania zamestnancom prijatých na základe dohôd s Úradom práce, sociálnych vecí a rodiny
Stravovanie zamestnancov štátnych ROPO a spôsoby jeho účtovania
Stravovanie zamestnancov školy nielen z pohľadu účtovníctva
Účtovanie stravy dôchodcov
Stravovanie zamestnancov (II.)
Stravovanie zamestnancov (I.)
Hlavný kontrolór obce pracujúci na skrátený pracovný úväzok
Stravné lístky a skrátený pracovný pomer
Stravovanie zamestnancov v roku 2017
Stravovanie základnej školy podľa aktuálneho zákona o  rozpočtových pravidlách
Odstupné a lekársky posudok
Kontrola dodržiavania liečebného režimu
Vrátenie odstupného
Pracovný poriadok obce (2. časť)
Skončenie pracovného pomeru s tehotnou zamestnankyňou
Legislatívne zmeny v samospráve za rok 2021 (2. časť)

Súvisiace otázky a odpovede

Stravovanie zamestnancov vo vlastnej reštaurácii
Návšteva lekára
Príspevok na stravovanie
Hodnota stravných lístkov
Stravovanie zamestnancov
Stravné lístky
Nárok na stravné
Strava zamestnancov vo vlastnom stravovacom zariadení
Dohoda o zrážkach zo mzdy
Príplatok na stravné
Jedenie na pracovisku
Účtovanie stravného zrážkou zo mzdy v rozpočtovej organizácii
Naše interné gastrolístky, resp. ich fakturácia
Finančný príspevok na stravu od 01.03.2021
Pedagogický zamestnanec - čiast.úväzkom?
Odmena 500,- €
Nárok na dovolenku a preplatenie nevyčerpanej dovolenky starostky
Odstupné starostovi a odvody z odstupného
Výpočet odstupného pre starostu
Starosta obce - dovolenka

Súvisiace predpisy

311/2001 Z.z. Zákonník práce