Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

EUDR alebo ochrana pred odlesňovaním aj z hľadiska obalov

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

EUDR alebo nariadenie o odlesňovaní je ďalší doplnok európskej legislatívy, ako dosiahnuť krajšiu a zelenšiu Európu. Článok sa zameriava na jednotlivé ustanovenia nariadenia, a to na aké komodity a spoločnosti sa nariadenie vzťahuje, ich povinnosti, poukazuje na ešte nevyjasnené oblasti vrátane bližšieho pohľadu na problematiku obalov.
Odlesňovanie patrí medzi významné aspekty ovplyvňujúce nielen stratu biodiverzity a narúšanie ekosystémov, ale taktiež s tým súvisiacu zmenu klímy, či už emisiami skleníkových plynov, alebo znižovaním kapacity záchytu oxidu uhličitého. Rovnako tak je ohrozený aj kolobeh vody či potravinové systémy. Z dôvodu snahy o predchádzanie odlesňovania bolo na pôde EÚ prijaté nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) 2023/1115 z 31. mája 2023 o sprístupnení určitých komodít a výrobkov spojených s odlesňovaním a degradáciou lesov na trhu Únie a o ich vývoze z Únie, ktorým sa zrušuje nariadenie (EÚ) č. 995/2010 - tzv. EUDR [1].
Nariadenie patrí do balíčka opatrení, ktoré sú potrebné na splnenie záväzkov Únie, či už v zmysle Európskej zelenej dohody, ako aj Parížskej dohody, 8. environmentálneho akčného programu či záväzku na klimatickú neutralitu. Podľa preambuly daného nariadenia sa odhaduje, že bez primeraného regulačného zásahu do súčasného systému by spotreba a produkcia vybraných komodít, na ktoré sa EUDR zameriava, spôsobili do roku 2030 každoročne odlesnenie približne 248 000 hektárov. Aj to je dôvod, prečo sa ustanovilo, že tieto komodity, resp. výrobky z nich nebudú môcť byť uvádzané na trh Európskej únie, a teda nebudú môcť byť vyrobené v EÚ ani dovezené do EÚ, ak nebudú spĺňať tieto tri kritériá:
 
  1. nespôsobujú odlesňovanie,
  2. sú vyprodukované v súlade s legislatívou krajiny pôvodu,
  3. vzťahuje sa na ne vyhlásenie o náležitej starostlivosti.
Ide o kumulatívne kritériá, teda všetky musia byť splnené súčasne. Ak komodity/výrobky tieto podmienky spĺňať nebudú, nebude umožnený ani ich vývoz mimo EÚ.
 
Komodity spadajúce pod EUDR
Medzi komodity, ktoré boli identifikované ako tie najproblematickejšie, ktoré sa naviac podieľajú na odlesňovaní, patria:
 
  1. palma olejná,
  2. sója,
  3. drevo,
  4. kakao,
  5. káva,
  6. hovädzí dobytok a
  7. kaučuk.
Nariadenie sa nevzťahuje len priamo na uvedené komodity, ale aj na výrobky z nich. Celý zoznam dotknutých výrobkov sa nachádza v prílohe I EUDR nariadenia (ďalej len "príloha"). Nie všetky výrobky vyrobené z danej komodity sú však automaticky nariadením aj postihnuté. Pre určenie, či sa na daný výrobok EUDR vzťahuje, je potrebné poznať jeho kód colného sadzobníka (kombinovaná nomenklatúra - CN codes), pretože len ak sa daný výrobok podľa tohto kódu nachádza v prílohe, len v tomto prípade sa na neho EUDR vzťahuje [2]. V prvom kroku sa teda treba pozrieť, či sa niektorá z daných komodít nachádza v port­fóliu spoločnosti. Ak áno a daný výrobok nájdete aj v zozname v prílohe, tak sa musíte začať na EUDR pripravovať. Ak daný výrobok v prílohe nenájdete, EUDR sa na Vás nevzťahuje. Napríklad, výrobok "mydlo" nespadá pod pôsobnosť nariadenia, aj keď je vyrobené z palmového oleja, pretože tento výrobok nie je vyšpecifikovaný v prílohe. Pri zaraďovaní výrobku/tovaru sa treba zamerať aj na poznámky a vysvetlivky uvedené v colnom sadzobníku. V tabuľke 1 sú uvedené príklady, ktoré pod EUDR nariadenie spadajú, vrátane údaju o percentuálnom podieľaní sa danej komodity na odlesňovaní.
 

Tabuľka 1 Zoznam komodít spadajúcich do pôsobnosti EUDR podľa prílohy I

Komodita Počet
položiek
Príklady produktov Podiel na
odlesňovaní (%)
Palma olejná 12 Palmové orechy, palmový olej, glycerol 34,0
Sója 4 Sójové bôby, múka, olej 32,8
Drevo 26 Palivové drevo, drevné uhlie, surové drevo, montované stavby z dreva, OSB dosky, stolový a kuchynský tovar a drevený nábytok, obaly z dreva, papier a celulóza, knihy, noviny 8,6
Kakao 6 Kakaové bôby, kakaové maslo, čokoláda 7,5
Káva 1 Pražená, nepražená, dekofeínová, kávové plevy, šupky 7,0
Hovädzí dobytok 10 Živé zvieratá, mäso, mäsové výrobky, kože 5,0
Kaučuk 12 Prírodný kaučuk, pneumatiky, duše, odevy 3,4
 
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.