Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Zálohový systém a jeho novelizácia

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Mnohé novinky, nové zákony a nariadenia sa rodia dlho a ťažko, a až čas potvrdí ich správnosť, opodstatnenosť, ale niekedy aj potrebu korekcie, úpravy, novelizácie. V tomto smere je dobrým, takmer čítankovým príkladom zálohový systém pre niektoré nápojové obaly - PET fľaše a plechovky. O snahách zálohovať PET nápojové fľaše sa začalo hovoriť už v roku 2001 po prijatí zákona č. 223/2001 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ním vytvoreného Recyklačného fondu. Boli predkladané viaceré projekty na financovanie zálohového systému z prostriedkov fondu, hľadali sa rôzne modely overené niekde v zahraničí. Dlhoročná snaha našla konkrétnu podobu až v roku 2019 v podobe zákona č. 302/2019 Z.z. o zálohovaní jednorazových obalov na nápoje a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. O komplikovanosti problematiky svedčí aj to, že platnosť zákona sa posunula z roku 2022 až na rok 2023, pričom v súčasnosti sa už pripravuje jeho novelizácia. Vzniká preto otázka, či je už potrebná?
Už pri diskusiách o potrebe zálohovania (hlavne) PET nápojových fliaš, vyberaní vhodného systému a nakoniec aj pri vlastnej tvorbe zákona bolo zrejmé, že jedným z kritických bodov zákona bude "správca zálohového systému", t.j. organizácia, v ktorej sa budú zhromažďovať, koncentrovať vybrané zálohy za obaly, aby sa následne refundovali finančné prostriedky za odovzdané obaly. Už pri tvorbe zákona, ktorý mal ambíciu výrazne pomôcť životnému prostrediu "zachytením" čo najväčšieho objemu týchto obalov, ktoré končili v odpade, na divokých skládkach, bolo jasné, že sa nepodarí zachytiť všetky obaly uvedené na trh. Už v začiatkoch bolo evidentné, že rozdiel medzi sumou vybraných a vyplatených záloh zostane správcovi zálohového systému a že tento rozdiel nemusí byť malý.
Bonusom zálohového systému je aj to, že ide v podstate o beznákladový separovaný zber vybraných komodít obalov. Prázdne obaly prinesú občania priamo na zberné miesta, a teda nie sú potrebné samostatné zberné nádoby ani zvoz odpadu. Ďalším nemalým bonusom v prípade PET fliaš je to, že tieto sa musia odovzdávať aj s vrchnákom, čo je veľmi cenná a finančne bonitná druhotná surovina, ktorá zvyšuje ešte príjmy správcovi. Tú
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.