Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Všeobecne záväzné nariadenie obce o podmienkach poskytovania dotácií

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Príspevok sa zaoberá právnou úpravou všeobecne záväzných nariadení obcí o podmienkach poskytovania dotácií z rozpočtu obcí. Poukazuje na nedostatky v ustanoveniach všeobecne záväzných nariadení obcí, na odporúčania pri odstraňovaní týchto nedostatkov, ako aj na oprávnenie prokurátora podať protest proti všeobecne záväzným nariadeniam obcí, ktorými bol porušený zákon.
Podľa § 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") obec môže
vo veciach územnej samosprávy
vydávať všeobecne záväzné nariadenia; všeobecne záväzné nariadenie nesmie byť v rozpore s Ústavou SR, ústavnými zákonmi, zákonmi a medzinárodnými zmluvami, s ktorými vyslovila súhlas NR SR a ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom.
Vo veciach, v ktorých obec plní úlohy štátnej správy
, môže vydávať všeobecne záväzné nariadenie
len na základe splnomocnenia zákonom a v jeho medziach.
Také nariadenie nesmie byť v rozpore s Ústavou SR, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktoré boli ratifikované a vyhlásené spôsobom ustanoveným zákonom, so zákonmi, s nariadeniami vlády, so všeobecne záväznými predpismi ministerstiev a ostatných ústredných orgánov štátnej správy.
Podľa § 7 ods. 4 zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy") právnickej osobe, inej ako právnickej osobe, ktorej zakladateľom je obec, a fyzickej osobe - podnikateľovi, ktorí majú sídlo alebo trvalý pobyt na území obce alebo ktoré pôsobia, vykonávajú činnosť na území obce, alebo poskytujú služby obyvateľom obce, môže obec poskytovať dotácie za podmienok ustanovených všeobecne záväzným nariadením obce len na podporu všeobecne prospešných služieb, všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných účelov, na podporu podnikania a zamestnanosti. Mestské časti Bratislavy a Košíc môžu poskytnúť dotácie na celom území mesta.
______________________________
V zmysle § 7 ods. 7 zákona o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy právnickej osobe možno poskytnúť dotáciu z rozpočtu obce len vtedy, ak nemá právoplatne uložený trest zákazu prijímať dotácie alebo subvencie alebo trest zákazu prijímať pomoc a podporu poskytovanú z fondov EÚ.
______________________________
Obec sa teda môže rozhodnúť prijať uvedené všeobecne záväzné nariadenie, pričom môže v ňom upraviť len skutočnosti ustanovené zákonom o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy. Preto by obce mali pri príprave všeobecne záväzných nariadení postupovať s náležitou starostlivosťou a dbať na ich kvalitu.
Účel poskytnutia dotácií
Obec môže poskytovať dotácie za podmienok ustanovených všeobecne záväzným nariadením obce len na podporu všeobecne prospešných služieb, všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných účelov, na podporu podnikania a zamestnanosti.
Podľa § 2 ods. 2 zákona č. 213/1997 Z.z.o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby v z. n. p.
všeobecne prospešné služby
sú najmä
-
poskytovanie zdravotnej starostlivosti,
-
poskytovanie sociálnej pomoci a humanitárna starostlivosť,
-
tvorba, rozvoj,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.