Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pracovnoprávne dôsledky skončenia kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre verejnú službu

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Skončením účinnosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa pre zamestnávateľov, ktorí pri odmeňovaní postupujú podľa zákona č. 553/2003 Z.z. o odmeňovaní zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p., sa od 1. septembra 2024 ukončila platnosť niektorých benefitov zamestnancov vo verejnej službe, ktoré zamestnanci mali na základe tejto kolektívnej zmluvy. V článku sa dozviete, aké pracovnoprávne dôsledky z uvedenej zmeny vyplývajú pre zamestnávateľov, ktorí majú uzatvorenú podnikovú kolektívnu zmluvu, ako aj pre zamestnávateľov, ktorí kolektívnu zmluvu uzatvorenú nemajú.
Zamestnávateľ môže niektoré z benefitov poskytovať naďalej na základe
podnikovej kolektívnej zmluvy
, prípadne na základe interného predpisu -
pracovného poriadku
.
______________________________
Ak sú u zamestnávateľa benefity naďalej zabezpečené podnikovou kolektívnou zmluvou, pre zamestnávateľa a zamestnancov sa po 31. auguste 2024 nič nemení.
______________________________
Ďalšie informácie sa týkajú hlavne
zamestnávateľov, u ktorých nepôsobí odborová ­organizácia, resp. ktorí nemajú uzatvorenú podnikovú kolektívnu zmluvu
. Pre týchto zamestnávateľov je podstatné, že podľa § 1 ods. 6 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") v pracovnoprávnych vzťahoch možno upraviť podmienky zamestnania a pracovné podmienky zamestnanca výhodnejšie, ako to upravuje Zákonník práce alebo iný pracovnoprávny predpis, ak to Zákonník práce alebo iný pracovnoprávny predpis výslovne nezakazuje alebo ak z povahy ich ustanovení nevyplýva, že sa od nich nemožno odchýliť. Takáto úprava výhodnejších podmienok môže byť dohodnutá buď v kolektívnej zmluve, pracovnej zmluve alebo v internom predpise (pracovný poriadok).
Pracovný poriadok musí byť v súlade s § 12 zákona č. 552/2003 Z.z. o výkone práce vo verejnom záujme v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 552/2003 Z.z.") schválený zástupcami zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, pracovný poriadok vydáva (a vydáva jeho zmeny) zamestnávateľ sám (§ 12 Zákonníka práce).
Podľa § 84 Zákonníka prácepracovný poriadok je záväzný pre zamestnávateľa a pre všetkých jeho zamestnancov. Nadobúda
účinnosť
dňom, ktorý je v ňom určený,
najskôr však dňom, keď bol u zamestnávateľa zverejnený.
Podľa § 54 Zákonníka práce dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Pracovnú zmluvu nemôže zmeniť zamestnávateľ jednostranným úkonom.
______________________________
Ak pracovný poriadok alebo pracovné zmluvy zamestnancov obsahovali benefity z kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa (ďalej len "KZVS") pred 1. septembrom 2024 a pracovný poriadok alebo pracovné zmluvy sa od 1. septembra nezmenili, benefity zamestnancov ostávajú zachované aj po 31. auguste 2024.
______________________________
Ak sa niektoré benefity u zamestnávateľa rušia a niektorý zo zrušených benefitov je súčasťou písomnej informácie, ktorú poskytuje zamestnávateľ zamestnancovi podľa § 47a Zákonníka práce, zamestnávateľ by mal podľa § 54c Zákonníka prácezamestnancovi bezodkladne, najneskôr v deň účinnosti zmeny poskytnúť zmenenú písomnú informáciu:
"Zamestnávateľ je povinný pri zmene pracovných podmienok a podmienok zamestnávania uvedených v § 47a ods. 1 a pri zmene údajov uvedených v § 44a ods. 2 a § 54b ods. 2 poskytnúť zamestnancovi písomnú informáciu o zmenených pracovných podmienkach a podmienkach zamestnávania a o zmenených údajoch bez zbytočného odkladu, najneskôr však v deň nadobudnutia účinnosti zmeny; to neplatí, ak zmena spočíva len v zmene právneho predpisu alebo kolektívnej zml
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály