Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Komentár k zákonu o Environmentálnom fonde (12.)

Dátum: Rubrika: Legislatíva

Článok poskytuje výklad k § 5, § 6 a § 7 zákona č. 587/2004 Z.z. o Environmentálnom fonde a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o Environmentálnom fonde").
§ 5
Hospodárenie s prostriedkami fondu

(1) Fond hospodári podľa schváleného rozpočtu.
(2) Po finančnom zúčtovaní vzťahov k štátnemu rozpočtu a po schválení štátneho záverečného účtu Národnou radou Slovenskej republiky sa zostatok prostriedkov fondu k 31. decembru príslušného roka prevádza do nasledujúceho rozpočtového roka.
(3) Za hospodárenie s prostriedkami fondu zodpovedá generálny riaditeľ.13)
(4) Prostriedky fondu sú vedené na osobitných účtoch v Štátnej pokladnici.14)
(5) Fond posúdi bonitu žiadateľa o podporu formou úveru, prínos a zhodnotenie projektu žiadateľa a bonitu zabezpečenia pre rozhodovanie o poskytnutí podpory formou úveru. Rozsah posúdenia bonity žiadateľa, bonity zabezpečenia alebo prínosu a zhodnotenia projektu žiadateľa určí fond. Fond môže požiadať o posúdenie bonity žiadateľa, bonity zabezpečenia alebo posúdenie prínosu a zhodnotenia projektu aj tretiu osobu, ktorá má odborné predpoklady v rámci jej podnikateľskej činnosti alebo pedagogickej a vedeckej činnosti. Fond je oprávnený požiadať fyzickú osobu, ktorá má odborné predpoklady, na hodnotenie žiadostí o podporu.
(6) Kontrolu hospodárenia s prostriedkami fondu vykonáva Ministerstvo financií Slovenskej republiky.16)
(7) Fond je oprávnený zisťovať okolnosti potrebné na rozhodnutie o poskytnutí podpory a kontrolovať použitie poskytnutých prostriedkov; pri použití prostriedkov fondu na podporu podľa § 4 ods. 1 písm. a) a i) až l) a n) môže požiadať o spoluprácu orgány štátnej správy starostlivosti o životné prostredie.2) Orgány štátnej správy, samosprávne kraje, obce, právnické osoby a fyzické osoby sú povinné poskytnúť fondu na tento účel informácie.
14) Zákon č. 291/2002 Z.z. o Štátnej pokladnici a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
16) Zákon č. 357/2015 Z.z. o finančnej kontrole a audite a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
 
Základom hospodárenia Environmentálneho fondu v príslušnom roku je rozpočet Environmentálneho fondu. Rozpočet predstavuje základný nástroj na plánovanie zdrojov Environmentálneho fondu (§ 3) v príslušnom roku a výdavkov Environmentálneho fondu v súvislosti s poskytovaním podpory (§ 4).
Rozpočet Environmentálneho fondu na príslušný rok schvaľuje vláda SR na návrh ministerstva životného prostredia. Toto ministerstvo predkladá na rokovanie vlády SR návrh rozpočtu Environmentálneho fondu, ktorý obsahuje predpokladanú výšku použitia zdrojov Environmentálneho fondu a predpokladané použitie prostriedkov Environmentálneho fondu v príslušnom roku vrátane zmien v schválenom rozpočte Environmentálneho fondu, ktoré majú vplyv na prebytok alebo schodok rozpočtu verejnej správy.
Pre použitie prostriedkov Environmentálneho fondu po 31. decembri platí zákonné pravidlo, že tie prostriedky, ktoré zostali na základe schváleného rozpočtu Environmentálneho fondu ako zostatkové z príslušného roka, sa prevedú do nasledujúceho rozpočtového roka.
Štatutárnym orgánom Environmentálneho fondu je jeho generálny riaditeľ, preto za hospodárenie s verejnými prostriedkami Environmentálneho fondu zodpovedá generálny riaditeľ ako štatutárny orgán subjektu verejnej správy.
Zákon o Environmentálnom fonde výslovne predpisuje, že prostriedky Environmentálneho fondu majú byť vedené na účtoch v Štátnej pokladnici. Štátna pokladnica je orgán štátnej správy, ktorý je ako rozpočtová organizácia zapojená na štátny rozpočet prostredníctvom rozpočtovej kapitoly ministerstva financií. Cieľom Štátnej pokladnice je zabezpečiť realizáciu rozpočtu klienta. Tento zákon tak neumožňuje vedenie prostriedkov Environmentálneho fondu na účte v komerčnej banke.
Preto, aby bolo nakladanie s prostriedkami Environmentálneho fondu hospodárne a efektívne, je potrebné dôsledn
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.