Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Využitie zápisnice v správnom konaní pred obcou

Dátum: Rubrika: Správne právo

V priebehu správneho konania pred obcou prebiehajú viaceré procesné úkony, o ktorých spíše zamestnanec obce zápisnicu. Zápisnica ako právne relevantný podklad pre vydanie rozhodnutia obce musí obsahovať obsahové súčasti dané právnou úpravou. V článku sa venujeme využitiu zápisnice v správnom konaní.
Štádiá správneho konania pred obcou a zápisnica
V súlade s § 22 ods. 1 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok") o ústnych podaniach a o dôležitých úkonoch v konaní, najmä o vykonaných dôkazoch, o vyjadreniach účastníkov konania, o ústnom pojednávaní a o hlasovaní obec spíše zápisnicu. Potreba vyhotoviť zápisnicu v správnom konaní pred obcou môže vzniknúť v každom štádiu správneho konania, ktoré pred ňou prebieha. Správny poriadok len demonštratívnym právnym výpočtom ustanovuje, v ktorých prípadoch sa v správnom konaní spisuje zápisnica obcou.
V súlade s § 18 ods. 1 správneho poriadku sa správne konanie začína aj na návrh účastníka správneho konania. Podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku možno každé podanie v správnom konaní, teda aj návrh na jeho začatie, podať aj ústne do zápisnice.
Zápisnica a dokazovanie pred obcou
Pokiaľ už začalo správne konanie pred obcou, je podstatnou súčasťou jeho priebehu dôkazné konanie, v rámci ktorého si buď sama obec zadovažuje z vlastnej činnosti dôkazy, alebo ich navrhuje účastník správneho konania alebo iný subjekt sám. O uvedenom svedčí aj § 32 ods. 1 správneho poriadku, v súlade s ktorým je obec povinná zistiť presne a úplne skutočný stav veci a za tým účelom si obstarať potrebné podklady pre rozhodnutie, pričom nie je viazaná len návrhmi účastníkov konania.
______________________________
V správnom konaní majú na žiadosť obce, ktorá je správnym orgánom, podľa § 32 ods. 3 správneho poriadku štátne orgány, orgány územnej samosprávy, fyzické osoby a právnické osoby povinnosť oznámiť obci skutočnosti, ktoré majú význam pre konanie a rozhodnutie. Pokiaľ je účastník správneho konania vyzvaný obcou na predloženie dôkazov, kedykoľvek počas správneho konania musí požadované dôkazy príslušnej obci predložiť.
______________________________
Ak si napríklad v správnom konaní príslušná obec vyžiada od účastníka správneho konania ďalšie podklady, napríklad listiny, je účastník správneho konania povinný uvedenej výzve obce vyhovieť.
Taktiež platí, že pokiaľ v súvislosti s evidenciou, záznamami alebo podkladmi, ktoré je účastník správneho konania povinný viesť v súvislosti so svojou činnosťou, vzniknú určité pochybnosti, nejasnosti alebo nezrovnalosti, ktoré je potrebné preukázať, tak je povinný tieto vyvrátiť a situáciu objasniť prostredníctvom dôkazov v správnom konaní.
Napríklad ak fyzická osoba podala obci návrh na začatie správneho konania podľa § 18 ods. 1 správneho poriadku a príslušná obec má o údajoch uvedených v návrhu určité pochybnosti, môže vyzvať navrhovateľa o doplnenie svojho návrhu alebo určiť termín ústneho konania spojeného s miestnym zisťovaním, pričom o priebehu a záveroch miestneho zisťovania sa spíše zápisnica, ktorá je podkladom pre vydanie rozhodnutia.
Vedenie dôkazného konania, vykonávanie dôkazov a ich posudzovanie je výlučným oprávnením príslušnej obce, ktorá si však v odôvodnení svojho rozhodnutia musí odôvodniť, že dokazovanie bolo vykonané správne. Odmietnutie akéhokoľvek dôkazu predloženého navrhovateľom preto musí byť riadne odôvodnené. O uvedenom svedčí aj § 47 ods. 3 správneho poriadku, v súlade s ktorým v odôvodnení rozhodnutia obec uvedie, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie,
akými úvahami bola vedená pri hodnotení dôkazov
, ako použila správnu úvahu pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodovala,
a ako sa vyrovnala s návrhmi a námietkami účastníkov konania a s ich vyjadreniami k podkladom rozhodnutia
.
Pri vymedzení právneho pojmu "dôkaz" využíva správny poriadok extenzívne výkladové hľadisko. Podľa § 34 ods. 1 a 2 správneho poriadku totiž platí, že na dokazovanie možno použiť všetky prostriedky, ktorými možno zistiť a objasniť skutočný stav veci a ktoré sú v súlade s právnymi predpismi. Ide najmä o výsluch svedkov, znalecké posudky, listiny a ohliadku, pričom uvedené je demonštratívnym právnym výpočtom.
______________________________
Podstatným dôkazom v správnom konaní pred obcou je podľa § 34 ods. 2 správneho poriadku výsluch svedka. Pretože sa výsluch svedka realizuje ústnou formou, musí zamestnanec obce, ktorý ho uskutočňuje, o ňom vyhotoviť zápisnicu, ktorá je podkladom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.