Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Až 17,6 % obyvateľov Slovenska ohrozuje chudoba

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Počet aj podiel osôb ohrozených rizikom chudoby alebo sociálneho vylúčenia v roku 2023 medziročne stúpol o 55 000 osôb, respektíve o 1,1 percentuálneho bodu, pričom tieto čísla sa zhoršujú od roku 2020 v dôsledku pandémie COVID-19 a nárastu cien a inflácie.

Najvyššia miera rizika chudoby a sociálneho vylúčenia je dlhodobo v Prešovskom kraji (27,6 % obyvateľov), ako aj v Banskobystrickom a Košickom kraji (nad 20 %).

Najnižší podiel obyvateľov ohrozených chudobou alebo sociálnym vylúčením je dlhodobo v Bratislavskom kraji, v roku 2023 to bolo 9,5 % obyvateľov.

Počas minulého roka sa situácia medziročne zhoršila v šiestich z ôsmich regiónov Slovenska, najvýraznejšie v Nitrianskom a Prešovskom kraji.

Rizikovejšie na výskyt chudoby sú domácnosti s deťmi, pričom najviac ohrozené sú neúplné rodiny, v ktorých chudoba zasiahla 46,4 % osôb. Ďalej boli ohrozené úplné rodiny s vyšším počtom detí, a teda domácnosti dvoch dospelých s tromi a viacerými závislými potomkami.

Najčastejší problém ľudí je nízky príjem, pričom v minulom roku žilo pod hranicou príjmovej chudoby viac ako 14 % obyvateľov Slovenska.

Zdroj: Štatistický úrad SR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.