Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

ZMOS podporilo návrh rozpočtu verejnej správy na rok 2025 s pripomienkami

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ako aj návrh Národného strednodobého fiškálno-štrukturálneho plánu na roky 2025-2028 boli predložené a prerokované na mimoriadnom rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR (HSR SR).

ZMOS vyjadrilo podporu týmto návrhom s pripomienkami, ktoré sa týkajú jednorazových odmien pre zamestnancov samospráv a výpadku príjmov z podielovej dane z úpravy rodičovského dôchodku.

Požaduje, aby vláda vyplatila jednorazové odmeny vo výške 800 eur pre zamestnancov miest a obcí. Ak vláda túto požiadavku neakceptuje, ZMOS nepodpíše Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa. 
 

Zároveň upozorňuje na významný finančný výpadok, ktorý samosprávam spôsobí nová úprava rodičovského dôchodku. Tento dôchodok bude po novom financovaný prostredníctvom asignácie 4 % z dane z príjmov detí, čo znamená, že peniaze, ktoré by inak boli príjmom miest a obcí, pôjdu priamo na financovanie dôchodkov rodičov.

ZMOS navrhuje:

  • aby sa v zákone zaviedla povinnosť zvýšiť miestne dane o výšku inflácie,
  • prehodnotiť systém zdaňovania nehnuteľností, kde by sa mala zohľadňovať výška dane na základe počtu vlastnených nehnuteľností,
  • prehodnotiť financovanie investičných projektov, najmä v oblasti stavebníctva, kde sa očakáva nárast nákladov o 3 % v dôsledku inflácie.
Celý príspevok si môžete prečítať na stránke Združenia miest a obcí Slovenska.

Zdroj: ZMOS

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.