Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Legislatívne požiadavky chovu hospodárskych zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia (2.)

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V predchádzajúcom čísle som zhrnula legislatívny balíček upravujúci oblasť chovu hospodárskych zvierat a v skratke uviedla základné požiadavky pre skladovanie a manipuláciu s hospodárskym hnojivom. V pokračovaní článku chcem ukázať, aké sú nové trendy v ustajnení hospodárskych zvierat a s tým spojená produkcia hospodárskeho hnojiva.
(dokončenie z predchádzajúceho čísla)
Pri súčasnom chove hospodárskych zvierat sú nutnou súčasťou spevnené betónové hnojiská alebo "voľné skládky" na poľnohospodárskej ploche. Nie je to ideálne riešenie, ale legislatívne možné.
V rámci mojej práce som bola súčasťou krásneho projektu (v súčasnosti vo výstavbe), kde slovenské družstvo stavia novú farmu chovu hospodárskych zvierat. Pôvodná stará farma slúžila na chov dojníc, výsledný slovenský produkt - mlieko dodávané slovenskej firme na výrobu slovenských mliečnych výrobkov. Nová farma bude slúžiť na rovnaké účely s tým rozdielom, že hospodárske zvieratá budú mať nové maštale boxovitého typu so stelivom, robotickými dojárňami a novobudované hnojové hospodárstvo (ako aj ďalšie objekty typu silážny žľab a pôrodňa, ktoré však nie sú predmetom tohto článku).
Maštale hospodárskych zvierat
Každá maštaľ je riešená ako voľná, s tromi radmi ležiskových boxových lóží s kŕmnym prejazdovým stolom prechádzajúcim pozdĺž maštale. Ležiskové boxy budú nastielané separátom (bližšie popísané v časti "Hnojové hospodárstvo"). Hnojovica bude periodicky zhrňovaná do koncového
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.