Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Online rokovanie Rady ZMOS o rozpočte, daniach a ďalších výzvach samosprávy

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Dňa 15. októbra 2024 sa uskutočnilo 27. online zasadnutie Rady ZMOS, ktoré sa venovalo dôležitým témam a riešeniam pre mestá a obce v aktuálnom náročnom období.

Hlavným bodom rokovania bolo prejednanie návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 – 2027 a dofinancovanie samospráv vo výške 50 miliónov eur. Po rokovaniach s Ministerstvom financií SR a v Hospodárskej a sociálnej rade SR ZMOS návrh rozpočtu podporil s výhradami. Hoci ZMOS vníma nedostatky návrhu, jeho podpora bola nevyhnutná, pretože bez schváleného rozpočtu by samosprávy nemohli efektívne fungovať.

Výhrady ZMOS sa zamerali na niekoľko kľúčových bodov:

  • Požiadavka na vyplatenie 87 miliónov eur pre samosprávy, ktoré sú potrebné na vyplatenie odmien zamestnancom, pričom minimálne 2/3 z tejto sumy by mali byť vyplatené bezodkladne.
  • Vplyv zvýšenia DPH na 23 % na projekty financované z eurofondov, najmä z Plánu obnovy a Operačného programu Slovensko. Predpokladá sa, že toto zvýšenie zvýši náklady na tieto projekty o 3 %, čo bude mať negatívny dopad na rozpočty samospráv.
  • Rodičovský dôchodok vo výške 4%, ktorý sa má začať vyplácať v roku 2026 na základe asignácie dane z roku 2025, a jeho vplyv na rozpočet samospráv.

Predseda ZMOS zdôraznil, že aj napriek podpore rozpočtu sa otvára priestor na ďalšie rokovania s vládou o zmiernení dopadov na samosprávy. Tie čelia nárastu výdavkov, vrátane prevádzkových nákladov športovísk. Napríklad priemerné ročné náklady na prevádzku zimných štadiónov sa pohybujú medzi 400-500 tisíc eur, zatiaľ čo plavárne dosahujú náklady 300-400 tisíc eur. ZMOS plánuje zorganizovať stretnutie so zástupcami Slovenského futbalového a hokejového zväzu, aby prediskutovali ďalšie kroky.

Diskusia počas zasadnutia sa sústredila na niekoľko dôležitých tém:

  • Zvyšovanie daní z nehnuteľností: Mnohé mestá a obce sa pripravujú na zvýšenie daní z nehnuteľností, ako reakciu na rastúce výdavky a infláciu. Hoci niektorí zástupcovia samospráv sa vyjadrili, že dane nezvyšovali už dlhé roky, situácia v rozpočtoch ich núti prehodnotiť tento krok.
  • Návrhy na zmenu zdanenia: ZMOS počas rokovaní s vládou predložil niekoľko návrhov, vrátane povinného každoročného zvyšovania daní podľa inflácie a vyššej dane pre nehnuteľnosti, ktoré nie sú využívané na trvalý pobyt. Tieto návrhy zatiaľ neboli prijaté.
  • Mechanicko-biologická úprava odpadu (MBÚ): Viacerí zástupcovia samospráv upozornili na náročnosť zavedenia MBÚ, ktorá predstavuje veľké finančné bremeno pre mestá a obce. Diskutovalo sa o možnosti odkladu tejto povinnosti, keďže niektoré obce nemajú dostatočné zdroje na pokrytie týchto nákladov. Európska komisia stanovila termín pre MBÚ do roku 2035, pre Slovensko kvôli infrigementu k skoršiemu termínu v roku 2027.

Stavebná legislatíva bola ďalšou významnou témou rokovania. ZMOS informoval o tom, že stavebné úrady zostanú v kompetencii samospráv, avšak budú musieť spĺňať prísnejšie kvalitatívne požiadavky. Každý stavebný úrad bude musieť zamestnávať minimálne dvoch odborne spôsobilých zamestnancov a spĺňať technické požiadavky, ako pripojenie na internet a digitalizáciu dokumentácie. Samosprávy dostanú na zabezpečenie fungovania stavebných úradov len minimálne finančné prostriedky zo strany štátu, čo povedie k tlaku na zlučovanie úradov.

Okrem zvyšovania daní a financovania verejných služieb sa diskutovalo aj o problémoch spojených s konsolidáciou verejných financií, odpadovým hospodárstvom a pripravovanými legislatívnymi zmenami. ZMOS bude pokračovať v rokovaniach s vládou, aby samosprávam zabezpečil potrebné financie a podporu pri riešení týchto výziev.

Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.