Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Nedostatky v zamestnávaní dohodárov v štátnej správe odhalené kontrolou NKÚ SR

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky (NKÚ SR) upozornil na vážne nedostatky v zamestnávaní a odmeňovaní dohodárov v štátnej správe. Kontrola odhalila, že existujúce pravidlá sú často obchádzané alebo nedodržiavané, čo vedie k zvýšeným finančným nákladom štátu. NKÚ SR sa zameral na kontrolu vybraných dohôd o vykonaní práce a pracovnej činnosti na ministerstvách zdravotníctva, životného prostredia, informatizácie a vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP).

Hlavné zistenia kontroly:

  1. Obchádzanie zákona – Na ministerstvách zdravotníctva a životného prostredia pri polovici kontrolovaných dohôd nebolo možné preukázať, aké konkrétne práce boli na ich základe vykonané. Taktiež sa neriadili zákonnou podmienkou „výnimočnosti“, čo znamená, že dohodári boli zamestnávaní na pozíciách, ktoré mali vykonávať kmeňoví zamestnanci.

  2. Nadmerné využívanie dohodárov – Ministerstvo zdravotníctva zamestnávalo viac dohodárov než kmeňových zamestnancov. V rokoch 2019 až 2023 na štyroch kmeňových zamestnancov pripadalo päť dohodárov, čo výrazne narušovalo rovnováhu v zamestnávaní.

  3. Vysoké odmeny pre dohodárov – V štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovni kontrola odhalila, že jeden z dohodárov dostal odmenu viac ako 100-tisíc eur za prácu spojenú s prepoisťovacími kampaňami. V ďalších prípadoch dohodári dostali odmeny od 50 do 90-tisíc eur.

  4. Neexistencia pravidiel – Na ministerstve zdravotníctva a životného prostredia neexistovali vnútorné predpisy, ktoré by upravovali zamestnávanie dohodárov. Navyše kontrola zistila, že niektorí dohodári pracovali na základe viacerých súčasne uzatvorených dohôd súčsne, čo je v rozpore s legislatívou.

  5. Obchádzanie limitov – Po vyčerpaní zákonného limitu 350 hodín práce pri dohode o vykonaní práce následne so zamestnancami uzatvorili dohod o vykonaní pracovnej činnosti s identickým predmetom dohodnutých pracovných úloh a pracovných činností. Tým sa obchádzal Zákonník práce a vytvárali sa podmienky na zneužívanie systému.

Pozitívne zistenia:

NKÚ SR však našiel aj pozitívne príklady. Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR bolo jediné z kontrolovaných subjektov, ktoré malo zavedené vnútorné pravidlá na posudzovanie výnimočnosti práce dohodárov a stanovilo maximálne hodinové odmeny. Tento rezort bol označený za príklad dobrej praxe, ktorý by mal slúžiť ako inšpirácia aj pre ostatné ministerstvá.

Rovnako pozitívnym príkladom bol krok Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorá po kontrole NKÚ zmenila pravidlá pre odmeňovanie dohodárov a zaviedla, že nábor nových poistencov bude vykonávať výlučne prostredníctvom zamestnancov.

Odporúčania:

NKÚ SR navrhuje, aby parlamentný výbor pre financie a rozpočet zaviazal ministerstvo financií zaviesť jasné finančné limity pre zamestnávanie dohodárov a zároveň dôsledne sledoval ich využívanie. Takisto sa odporúča, aby sa dôkladnejšie posudzovala výnimočnosť práce, ktorú vykonávajú dohodári, a aby bola zverená výhradne kmeňovým zamestnancom, pokiaľ ide o bežnú agendu.

Podľa predsedu NKÚ Ľubomíra Andrassyho kontrola odhalila značný priestor na úsporu štátnych finančných prostriedkov, ak by sa postupovalo v súlade so Zákonníkom práce a obmedzilo by sa nadmerné využívanie dohodárov.

Zdroj a tlačová správa: Najvyšší kontrolný úrad SR


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.