Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Podnikateľské aktivity obce

Dátum: Rubrika: Účtovníctvo

Obce a mestá môžu vykonávať podnikateľskú činnosť a zhodnocovať tým svoj majetok. V príspevku sa zameriame na najčastejšie formy podnikania, ktoré obce v praxi využívajú.
Obec, ktorá je právnickou osobou nezaloženou na podnikanie:
-
a je zapísaná do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci od 1. januára 2023, na základe údajov z tohto registra, ktoré boli prevzaté z obchodného registra a zo živnostenského registra, zaregistruje správca dane v lehote a spôsobom ustanoveným osobitným predpisom.
Správca dane zaregistruje daňový subjekt z úradnej moci v lehote do 30 dní odo dňa zápisu do registra právnických osôb, podnikateľov a orgánov verejnej moci a pridelí daňovému subjektu daňové identifikačné číslo a číslo účtu správcu dane vedeného pre daňový subjekt, ak mu predtým neboli tieto údaje oznámené.
-
nie je registrovaná podľa predchádzajúceho odseku a vznikla jej povinnosť zrážať daň alebo preddavky na daň, alebo daň vyberať, má povinnosť požiadať správcu dane o registráciu ako platiteľ dane v lehote do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po uplynutí mesiaca, v ktorom vznikla povinnosť zrážať daň alebo preddavky na daň, alebo daň vyberať.
Registračná povinnosť podľa tohto ustanovenia sa nevzťahuje na platiteľa dane uvedeného v § 43 ods. 17 zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov v z. n. p. (ďalej len "zákon o dani z príjmov").
Majetkovoprávne postavenie samosprávy na Slovensku
"Obec je právnickou osobou, ktorá za podmienok ustanovených zákonom samostatne hospodári s vlastným majetkom a s vlastnými príjmami."
Zákon č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení") vo svojom platnom znení (§ 8 ods. 4) uvádza demonštratívny výpočet spôsobov, ako sa dá majetok obce použiť:
"Majetok obce možno použiť najmä na verejné účely, na podnikateľskú činnosť a na výkon samosprávy obce."
Obec je právnickou osobou, ktorá má svojho štatutárneho zástupcu. Zákon o obecnom zriadení a ani súvisiace právne predpisy neobmedzujú obec v tom, aby si ako samostatný subjekt vybavila prevádzkovanie živnosti na svoje vlastné meno.
Zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v z. n. p. vo svojom platnom znení uvádza (v § 5 ods. 1), že živnosť môže prevádzkovať fyzická osoba (živnostník) alebo právnická osoba, ak splní podmienky ustanovené
V súčasnosti množstvo obcí má vydané živnostenské oprávnenia priamo na seba. Obec sa považuje za podnikateľa, je zastúpená svojím štatutárnym zástupcom (starosta) a vo výpise z registra je možné nájsť aj sídlo prevádzkarne alebo ustanovenú zodpovednú osobu.
Ak teda obec získa živnostenské oprávnenie, považuje sa za podnikateľa ako napríklad súkromná obchodná spoločnosť.
Povinnosť registrácie u správcu dane
Obec je povinná požiadať správcu dane o registráciu, ak získa na území Slovenskej republiky povolenie na podnikanie alebo oprávnenie na podnikanie, a to do konca kalendárneho mesiaca po uplynutí mesiaca, v ktorom získala povolenie alebo oprávnenie na podnikanie. Na účely registrácie sa za deň získania povolenia alebo oprávnenia na podnikanie považuje deň, keď je právnická osoba (obec) oprávnená začať podnikať (§ 49a ods. 1 zákona o dani z príjmov).
V § 13 zákona o dani z príjmov sú aj iné obmedzenia, ktoré sa ako výnimky uplatňujú na príjmy, ktoré sú od dane oslobodené. Pre obce platí aj všeobecné oslobodenie, podľa ktorého príjmy plynúce z činností, na ktorých účel je obec ako územná samospráva vytvorená alebo ktoré sú jej základnou činnosťou podľa zákona (najmä zákon o obecnom zriadení), sú od dane tiež oslobodené.
Ak by sme si chceli urobiť zoznam činností, na plnenie ktorých obec vznikla a ktoré sú jej základnou činnosťou, tak takýto zoznam obsahuje najmä znenie § 4 ods. 3 zákona o obecnom zriadení.
Ak teda obec vykonáva niektorú z týchto činností, ide o výkon základnej činnosti, na ktorú je obec ustanovená, a teda takáto činnosť a príjem z nej bude od dane oslobodený. Napriek oslobodeniu od dane vzniká však aj pre obce povinnosť registrácie u správcu dane.
Príjmy, ktoré sú oslobodené od dane z príjmov právnickej osoby, sú uvedené v § 13 zákona o dani z príjmov:
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály