Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Návratné zdroje financovania v podmienkach územnej samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme téme návratných zdrojov financovania, pravidlám ich prijímania a použitia v obci a vo vyššom územnom celku. Uvedieme aj postup účtovania návratných zdrojov financovania a vysvetlíme obsah finančného výkazu FIN 6-04.
Podľa zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 583/2004 Z.z.") návratnými zdrojmi financovania sú prostriedky rozpočtu obce alebo rozpočtu vyššieho územného celku (ďalej len "VÚC") z prijatých úverov, pôžičiek, návratných finančných výpomocí, zo zmeniek a z komunálnych obligácií vydaných obcou/VÚC. Na účely ustanovenia § 17 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z.z. sa za návratné zdroje financovania považujú aj dodávateľské úvery prijaté obcou/VÚC.
Zákonné podmienky používania návratných zdrojov financovania
Používanie návratných zdrojov financovania v obci/VÚC je regulované prostredníctvom pravidiel, ktoré ustanovuje zákon č. 583/2004 Z.z. v § 17 ods. 2, 4 a 5 a v zmysle ktorých sú obec/VÚC pri používaní návratných zdrojov financovania povinní zabrániť neodôvodnenému zvyšovaniu zadlžovania obce/VÚC a v konečnom dôsledku zavedeniu osobitých inštitútov hospodárenia obce/VÚC - ozdravného režimu a nútenej správy.
Podmienky použitia návratných zdrojov financovania sú zadefinované v § 17 ods. 2 zákona č. 583/2004 Z.z.:
-
návratné zdroje financovania možno použiť len na úhradu kapitálových výdavkov,
-
výnimočne možno návratné zdroje financovania použiť aj na vyrovnanie časového nesúladu medzi príjmami a výdavkami bežného rozpočtu v priebehu rozpočtového roka za podmienky, že tieto budú splatené do konca rozpočtového roka z príjmov bežného rozpočtu.
Ďalšie zákonné obmedzenia v súvislosti s prijatím záväzkov vyplývajúcich z návratných zdrojov financovania sú pre obec/VÚC zadefinované v § 17 ods. 4 a 5 zákona č. 583/2004 Z.z.:
-
obec/VÚC môžu vstupovať len do takých záväzkov vyplývajúcich z návratných zdrojov financovania a záväzkov z investičných dodávateľských úverov, ktorých úhrada dlhodobo nenaruší vyrovnanosť bežného rozpočtu v nasledujúcich rokoch,
-
obec/VÚC nesmú prevziať záväzok z úveru, pôžičky alebo iného dlhu fyzickej osoby alebo právnickej osoby okrem prevzatia záväzku právnickej osoby v zriaďovateľskej pôsobnosti obce,
-
obec/VÚC nesmú prevziať ani záruku za úver, pôžičku, alebo iný dlh fyzickej osoby alebo právnickej osoby okrem záruky prevzatej obcou za poskytnutie návratnej finančnej výpomoci zo štátneho rozpočtu.
Zákonné podmienky prijatia návratných zdrojov financovania
Podmienky prijatia návratných zdrojov financovania sú zadefinované v § 17 ods. 6 zákona č. 583/2004 Z.z. takto:
a)
celková suma dlhu obce/VÚC neprekročí 60 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka,
b)
suma splátok návratných zdrojov financovania vrátane úhrady výnosov a suma splátok záväzkov z investičných dodávateľských úverov neprekročí v príslušnom rozpočtovom roku 25 % skutočných bežných príjmov predchádzajúceho rozpočtového roka znížených o prostriedky poskytnuté v príslušnom rozpočtovom roku obci alebo vyššiemu územnému celku z rozpočtu iného subjektu verejnej správy, prostriedky poskytnuté z Európskej únie a iné prostriedky zo zahraničia alebo prostriedky získané na základe osobitného predpisu;
pričom platí, že obe podmienky musia byť splnené súčasne.
Celkovú sumu dlhu obce/VÚC tvorí:
-
súhrn záväzkov vyplývajúcich zo splácania istín návratných zdrojov financovania,
-
súhrn záväzkov z investičných dodávateľských úverov a ručiteľských záväzkov obce/VÚC.
Pri investičných ­dodávateľských úveroch ide o záväzky, do ktorých obec vstupuje v rámci zmluvne uzavretých obchodných vzťahov s dodávateľmi tovarov, služieb a pod. Investičnými dodávateľskými úvermi sa rozumejú všetky záväzky obce z prevzatia povinnosti splácať úver dodá­vateľa po dodaní investičného diela na základe zmluvy medzi obcou a dodávateľom.
Tieto záväzky musia spĺňať základné znaky úverového nástroja. Investičný dodávateľský úver je dlhodobý nástroj, ktorým sa financuje obstaranie dlhodobého majetku, vždy je zmluvne dohodnutá istina a úročenie.
Do celkovej sumy dlhu obce sa nezapočítavajú záväzky z:
-
pôžičky poskytnutej z Audiovizuálneho fondu,
-
úveru poskytnutého zo Štátneho fondu rozvoja bývania,
-
úveru poskytnutého z Environmentálneho fondu,
-
pôžičky poskytnutej z Fondu na podporu umenia,
-
návratných zdrojov financovania poskytovaných orgánom podľa § 3 písm. g) zákona č. 323/2015 Z.z. o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p., § 3 písm. l) zákona č. 121/2022 Z.z. o príspevkoch z fondov Európskej únie a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.,
-
záväzky z návratných zdrojov financovania prijatých na zabezpečenie predfinancovania realizácie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie, operačných programov spadajúcich do cieľa Európska územná spolupráca a programov financovaných na základe medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi najviac v sume nenávratného finančného príspevku poskytnutého na základe zmluvy uzatvorenej medzi obcou/VÚC a orgánom podľa osobitného predpisu; to platí, aj keď obec/VÚC vystupuje v pozícii partnera v súlade s osobitným predpisom, rovnako, najviac v sume poskytnutého nenávratného finančného príspevku.
Suma splátok návratných zdrojov financovania - obec do celkovej sumy ročných splátok návratných zdrojov financovania nezapočítava sumu ich jednorazového predčasného splatenia.
Jediným oprávneným orgánom, ktorý na obci/VÚC rozhoduje o prijatí úveru alebo pôžičky a rozhoduje o prevzatí záruky za poskytnutie návratnej finančnej výpomoci zo štátneho rozpočtu, je zastupiteľstvo; táto kompetencia mu vyplýva z osobitných predpisov - § 11 ods. 4 písm. b) zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. a
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály