Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Dohody mladistvých od 1. augusta 2024

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Dňa 18. júna 2024 bola v NR SR schválená novela Zákonníka práce, ktorá má byť účinná od 1. augusta 2024. Táto novela obsahuje úpravu práce mladistvých tak, aby mohli mladiství vykonávať prácu pre zamestnávateľa bez súhlasu inšpektorátu práce už po skončení školského vyučovania v poslednom ročníku povinnej školskej dochádzky. Keďže novela je účinná od 1. augusta 2024, v roku 2024 budú mladiství môcť vykonávať prácu pre zamestnávateľa bez súhlasu inšpektorátu práce od 1. augusta 2024, ak k 30. júnu 2024 skončili vyučovanie v poslednom ročníku povinnej školskej dochádzky.
Stále platia ďalšie ustanovenia zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce"), ktoré obmedzujú možnosti vykonávania práce mladistvými. S mladistvým zamestnancom možno pracovnoprávny vzťah uzatvoriť, len ak sa tým neohrozí jeho zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie.
Zoznamy prác a pracovísk, ktoré sú zakázané mladistvým zamestnancom, sú uvedené v nariadení vlády č. 286/2004 Z.z., ktorým sa ustanovuje zoznam prác a pracovísk, ktoré sú zakázané mladistvým zamestnancom, a ktorým sa ustanovujú niektoré povinnosti zamestnávateľom pri zamestnávaní mladistvých zamestnancov, v platnom znení.
______________________________
Fyzická osoba môže sama, bez zastupovania zákonným zástupcom uzatvoriť pracovnoprávny vzťah (podpísať dohodu, pracovnú zmluvu) najskôr v deň, keď dovŕši 15 rokov (§ 11 ods. 2 Zákonníka práce). Na uzatvorenie pracovného pomeru s mladistvým si musí zamestnávateľ vyžiadať vyjadrenie zákonného zástupcu (§ 41 ods. 4 Zákonníka práce), toto nie je potrebné pri uzatváraní dohôd.
______________________________
Práce možné len s povolením inšpektorátu práce
Povolenie inšpektorátu práce je potrebné na výkon nižšie uvedených ľahkých prác v závislosti od veku zamestnanca. Povolenie vydáva na žiadosť zamestnávateľa príslušný inšpektorát práce po dohode s príslušným orgánom štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva. V povolení sa určí počet hodín a podmienky, za ktorých sa ľahké práce môžu vykonávať. Príslušný inšpektorát práce odoberie povolenie, ak podmienky povolenia nie sú dodržiavané.
Mladiství
do dovŕšenia 15 rokov
môžu s povolením inšpektorátu práce vykonávať ľahké práce, ktoré svojím charakterom a rozsahom neohrozujú ich zdravie, bezpečnosť, ich ďalší vývoj alebo školskú dochádzku
len pri
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály