Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Výzvy použité obcou v daňovom konaní

Dátum: Rubrika: Správne právo

V daňovom konaní má obec právne postavenie správcu dane s rozhodovacou právomocou. Uvedené právne postavenie jej umožňuje, aby daňovému subjektu, ktorý si nesplní svoje právne povinnosti, zaslala výzvu. Predmetom tohto článku sú druhy výziev, ktoré môže obec v daňovom konaní využiť.
Výzva je významným procesným úkonom obce, ktorý adresuje daňovému subjektu. Zákon č. 563/2009 Z.z. o správe daní (daňový poriadok) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "daňový poriadok") ustanovuje veľký počet daňových výziev.
Najčastejšie používanými výzvami sú:
-
výzva na podanie daňového priznania,
-
výzva na odstránenie nedostatkov daňového priznania,
-
výzva na zaplatenie daňového nedoplatku.
______________________________
Výzva obce na podanie daňového priznania
Uvedená výzva sa týka procesného úkonu, ktorým je podanie daňového priznania. Všeobecná procesná právna úprava, ktorá sa týka podania daňového priznania, je koncentrovaná predovšetkým do § 15 daňového poriadku, ale aj do osobitnej právnej úpravy. Príslušná obec pritom môže podávať výzvy na podanie daňového priznania len v prípade tých miestnych daní, ktorých správu vykonáva.
Osobitným právnym predpisom, ktorý sa vzťahuje na problematiku miestnych daní, ktoré spravujú obce, je zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v z. n. p. (ďalej len "zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku").
Podľa § 2 ods. 1 uvedeného zákona miestne dane, ktoré spravuje obec a v prípade ktorých môže vyrubiť právnu povinnosť, sú:
-
daň z nehnuteľností,
-
daň za psa,
-
daň za užívanie verejného priestranstva,
-
daň za ubytovanie,
-
daň za predajné automaty,
-
daň za nevýherné hracie prístroje,
-
daň za vjazd a zotrvanie motorového vozidla v historickej časti mesta,
-
daň za jadrové zariadenie.
Podľa § 2 ods. 2 zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku obec ukladá miestny poplatok za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a vykonáva teda aj správu tohto poplatku.
Podľa § 2 zákona č. 447/2015 Z.z. o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. poplatok za rozvoj môže ustanoviť obec na svojom území, v jej jednotlivej časti alebo v jednotlivom katastrálnom území všeobecne záväzným nariadením.
V súvislosti s uvedeným miestnym poplatkom za rozvoj je potrebné zohľadniť aj § 17a zákona o miestnych daniach a miestnom poplatku, podľa ktorého jednotlivou časťou obce je územne celistvá časť obce, v ktorej je najmenej 5 % daňovníkov dane z nehnuteľností danej obce a ktorá je ustanovená vo všeobecne záväznom nariadení v súlade s § 6 zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v z. n. p. (ďalej len "zákon o obecnom zriadení").
______________________________
Ak má daňovník viac nehnuteľností v jednotlivej časti obce, na účely ustanoveného percenta sa považuje za daňovníka len raz. Jednotlivú časť obce môže tvoriť ulica, vzájomne susediace ulice alebo susediace parcely pozemkov.
______________________________
Uvedenú osobitnú právnu úpravu je potrebné zohľadňovať aj pri podávaní daňových priznaní obciam, ktoré sú významnými podkladmi pre určenie výšky daňovej povinnosti daňových subjektov.
Príklad č. 1:
Daňový subjekt nepodal riadne a včas obci daňové priznanie k dani z nehnuteľností. Obec začala z úradnej moci konanie o určenie dane podľa pomôcok. S uvedeným postupom obce však daňový subjekt nesúhlasil, pretože podľa jeho názoru ho obec najskôr mala na podanie daňového priznania vyzvať. Je názor daňového subjektu správny?
V súlade s § 15 ods. 1 daňového poriadku je daňové priznanie povinný podať jednak subjekt, ktorému to vyplýva z osobitnej právnej úpravy, a taktiež každý subjekt, ktorý bol na podanie daňového konania vyzvaný obcou.
Daňový poriadok výslovne neustanovuje, akú formu má mať predmetná výzva obce na podanie daňového priznania, a ani jej obsahové náležitosti.
______________________________
V § 15 ods. 2 daňový poriadok počíta s prípadom, že povinný daňo
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály