Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Odpady, obehové biohospodárstvo a pôda

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

V tomto článku predstavujeme hlavné zistenia dvoch prieskumov k praktikám nakladania s biomasou a bioodpadmi; a k praktikám hospodárenia s pôdou na Slovensku. Tiež odkazujeme na populárno-náučné spracovanie tejto témy. Hlavným cieľom článku je zamyslenie sa a predstavenie úlohy odpadov v obehovom biohospodárstve, ktorého východisko, výkon aj udržateľnosť úzko súvisia so zdravím pôdy. Jedným z výstupov projektu BioCASH, v rámci ktorého boli prieskumy realizované, budú odporúčania pre smerovanie politík EÚ.
Bioekonomika a obehovosť sa stali módnym trendom, priniesli množstvo agend, stratégií a plánov, tiež nové riešenia, produkty, a s nimi otázky: sú naozaj inovatívne, udržateľné a ekonomické? Ako smerovať hospodárstvo k cirkularite namiesto zacyklenosti? Je zjavné, že konvergencia vedeckých disciplín, technológií a sektorov s cieľom vytvárať udržateľné a inovatívne riešenia na báze biologických zdrojov prináša príležitosti aj úskalia. Ak chceme naozaj hospodáriť cirkulárne a z kruhového diagramu obehovej ekonomiky spraviť realitu, potrebujeme nutne zohľadniť aj pôdu a jej zdravie úzko spojené s kapacitou fotosyntézy a rastu biomasy, vďaka ktorej užívame mnohé produkčné aj ekologické služby pôdy. Väčšina odborníkov aj laikov si pritom myslí, že zdravie pôdy sa týka hlavne poľnohospodárov a prehliada, čo pre pôdu môže spraviť každý jednotlivec cez nákupné rozhodnutia, svoje správanie, rozhodnutia doma aj v práci, vo výuke alebo spôsobom, akým nakladáme s odpadmi a kompostujeme.
V tomto kontexte chcem ďalej predstaviť:
-
výsledky prieskumu praktík nakladania s biomasou a bioodpadmi, ktorý prebehol vo februári 2024,
-
výsledky prieskumu praktík hospodárenia s pôdou, ktorý prebehol v decembri 2023,
-
edukačné videá zamerané na kľúčové aspekty obehového biohospodárstva na príklade škôl, ktoré boli vyrobené v apríli 2024.
Oba prieskumy realizovalo
Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum
v rámci projektu
BioCASH
a programu
EJP Soil [1]
, ktorý financuje
EÚ Horizon 2020
. K prieskumu obhospodarovania pôdy sa pridal z konzorcia ôsmych výskumných partnerov pod vedením holandského
Wageningen Research
aj turecký ústav
TAGEM
, ktorý identický prieskum realizoval s 80 olivovými farmármi. Primárnym výstupom projektu
BioCASH
, v rámci ktorého prebehol aj kompostovací experiment s rôznymi vstupnými materiálmi vrátane digestátu, vzorkovanie mikroplastov v komposte, tvorba databázy a modelovanie, budú odporúčania pre európsku politiku.
Edukačné videá pripravilo občianske združenie
Peda­Vita
a registrovaný sociálny podnik
Živá Záhrada
v rámci projektu
Biocirkulárna škola
s podporou
Zeleného vzdelávacieho fondu
. Ich cieľom je lepšie porozumenie aspektov biocirkularity, ktoré môžu školy a aj ich zriaďovatelia využiť nielen v rámci výuky, ale aj ako povzbudenie škôl do účasti na lokálnom kolobehu biohospodárstva. Hlavným zámerom bolo predstaviť nielen problém, ale hlavne riešenia biocirkularity jednoduchým a zrozumiteľným spôsobom.
Koncepčný základ oboch prieskumov (obrázok 1) vychádza z dôležitosti návratu biologicky rozložiteľných materiálov vo forme "potravy pre pôdu" vhodnej z hľadiska množstva a kvality. Bežne sa venujeme tomu, koľko akých surovín má hospodárstvo z poľnohospodárstva a pôdy, ale potom rovnakou mierou nesledujeme, koľko akých surovín hospodárstvo do poľnohospodárstva a pôdy vracia. Prekvapivo veľa štúdií toky biomasy na pôdu vynecháva [2], pri známych tokoch v súčasnosti nerozlišujeme kvalitatívne vlastnosti pre odlíšenie biomasy s negatívnym, neutrálnym a pozitívnym dopadom na biologické zdravie pôdy.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.