Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Disponovanie s verejnými prostriedkami pre samosprávne organizácie

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Témou príspevku je definovanie vybraných pravidiel financovania a kontrolovania v organizáciách územnej samosprávy. V podstatnej miere sa venuje disponovaniu s verejnými prostriedkami z hľadiska viacerých normatívnych právnych aktov, ako aj prípadom poskytovania dotácií z rozpočtu subjektu územnej samosprávy.
Zákon č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o rozpočtových pravidlách") sa viaže aj na obce a mestá, mestské časti a vyššie územné celky, a to najmä ustanovenia § 19 a nasl., pričom samotné hospodárenie obcí, miest, mestských častí a vyšších územných celkov priamo upravuje samostatný zákon č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Tento zákon sa ale nevzťahuje na zriadené rozpočtové a príspevkové organizácie.
______________________________
Pozn.: Obec, mesto alebo mestská časť, či vyšší územný celok nazývame v príspevku ako samosprávne organizácie.
______________________________
Zákon o rozpočtových pravidlách upravuje viaceré podmienky pri nakladaní s verejnými prostriedkami, ktoré sa vzťahujú aj na právnické osoby, ktoré nemajú status subjektu verejnej správy.
______________________________
Priznanie práva nakladania s verejnými prostriedkami sa najčastejšie spája so zmluvným zabezpečením (zmluvou o poskytnutím dotácie z územnej samosprávy, zmluvou o poskytnutí grantu s účelovým charakterom a pod.) alebo na základe rozhodnutia (napr. o pridelení finančných prostriedkov, o priznaní dotácie). Verejné prostriedky sa stávajú verejnými od okamihu ich prijatia, a ak je splnená podmienka disponovania s verejnými prostriedkami.
Charakteristika verejných prostriedkov v samospráve
Zákon o rozpočtových pravidlách stanovuje, že za verejné financie sa považujú aj finančné prostriedky poskytnuté na základe medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná, napríklad prostriedky poskytnuté z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru, Nórskeho finančného mechanizmu alebo Švajčiarskeho finančného mechanizmu.
______________________________
Verejnými prostriedkami sa označujú teda všetky finančné prostriedky, s ktorými hospodária právnické osoby verejnej správy, pričom verejnými prostriedkami sú aj prostriedky Európskej únie a odvody Európskej únii.
______________________________
V nasledujúcom texte sa venujeme viacerým zásadám, ktoré sa vzťahujú na samosprávne organizácie v súvislosti s nakladaním s verejnými prostriedkami. V rámci celého sektora verejnej správy je povinnosť dodržiavať zásadu hospodárneho, efektívneho, účelného a účinného nakladania s verejnými prostriedkami.
To sa plne vzťahuje aj na rozpočtové a príspevkové i preddavkové organizácie. Najčastejšie ide o dodržanie súladu so zákonom o rozpočtových pravidlách a so zmluvou alebo rozhodnutím, na základe ktorých sa najčastejšie v praxi poskytujú verejné prostriedky. Tieto prostriedky sú často smerované na vopred stanovený okruh činností alebo účel (zámer).
Upozornenie k dodávateľským zálohám z rozpočtu organizácie samosprávy
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály