Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Fungovanie Envirofondu musí byť efektívne a transparentné

Kategória: Aktuality

Samosprávy čelia v súčasnosti veľkým finančným problémom. Bez externých zdrojov prakticky nedokážu realizovať na svojom území žiadne investície. 

Mestá, ale aj obce, sa dlhodobo spoliehajú na overené zdroje financovania, kam patria, okrem  EŠIF,  aj zdroje z Enviromentálneho fondu. Tie sú určené aj na rozvoj infraštruktúry, zvyšovanie energetickej efektívnosti, opatrenia pre riešenie klimatickej krízy v území, či environmentálne vzdelávanie. Bez týchto externých zdrojov samosprávy nedokážu pokračovať v znižovaní investičného dlhu, ktorý majú napríklad v budovaní kanalizácii a vodovodov, obnove budov, znižovania energetickej náročnosti, či verejného osvetlenia.

Predvídateľnosť a transparentné podmienky pre rozdeľovanie týchto prostriedkov sú základom aj preto, aby samosprávy vedeli včas pripraviť  potrebné projekty, čo si tiež vyžaduje finančné zdroje.

Prioritou ÚMS je, aby navrhovaná zmena vo fungovaní Envirofondu zabezpečila efektívnu a transparentnú podporu všetkých doposiaľ podporovaných oblastí a aktivít primeraným pomerom. Prioritou vlády by malo byť aj zachovanie cieľa na ktorý majú byť tieto financie použité, a to je znižovanie emisií skleníkových plynov.

To, ako efektívne a transparentne môže fungovať Envirofond podľa aktuálneho návrhu, ktorý schválila vláda (Novela zákona o obchodovaní s emisiami a Environmentálnom fonde), zostáva pre nás otázne. ÚMS požadovala, aby  zákon vytvoril ďalší priestor pre vyjadrenie sa verejnosti k predloženým  návrhom na čerpanie prostriedkov, a to cez MPK  k nelegislatívnemu materiálu.

Túto možnosť ale schválená úprava negarantuje, nakoľko:

  1. Nie každé uznesenie vlády ide vždy povinne do MPK. V zmysle predpisov vlády SR je možné, že uznesenie môže byť na vláde schválené bez toho, aby najprv prešlo MPK.
  2. V zmysle navrhovaných prechodných ustanovení v prípade, že vláda percentuálne rozdelenie výnosov neschváli do 30.11.2024 (z akýchkoľvek dôvodov), prostriedky sa prerozdelia podľa návrhu ministra, čo bola základná pripomienka ÚMS.

Predpokladáme, že zapojenie ďalších rezortov do využitia prostriedkov znamená väčší záujem vlády na rozhodovaní o čerpaní prostriedkov z Envirofondu, uvedené lehoty pre rok 2024 považujeme však za extrémne krátke.

Environmentálny fond je dlhodobo neefektívne nastavený, čoho dôkazom sú aj nevyčerpané finančné prostriedky. Považujeme za nevyhnutné prehodnotiť jeho súčasné nastavenie tak, aby boli finančné prostriedky rozdeľované transparentne a zodpovedne voči všetkým dotknutým oblastiam, do ktorých majú finančné zdroje smerovať.

Zdroj: Únia miest Slovenska

Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.