Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Kríza vo financovaní samospráv

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Predmetom diskusie na online zasadnutí Rady Združenia miest a obcí Slovenska, ktoré sa konalo 5. septembra 2024, bola kritická finančná situácia samospráv. 

Situácia vo financovaní samospráv sa neustále zhoršuje. Kumulované vyplatenie dane z príjmov právnických osôb za rok 2024 nedokázalo vykryť potreby samospráv. Podielové dane prichádzajú nielen v nižšej miere, než sa očakávalo, ale aj nižšie v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. ZMOS preto požaduje čo najskoršie stretnutie s predsedom vlády, aby sa našlo riešenie pre dofinancovanie samospráv.

Rada ZMOS tiež rokovala o výstupoch z kolektívneho vyjednávania o kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na obdobie od 1. 9. 2024 do 31. 12. 2025. ZMOS jednoznačne odmietlo návrhy na zvyšovanie platov zamestnancov vo verejnej správe, kým sa nevyjasní financovanie samospráv. Nepodporilo ani návrh Ministerstva financií SR na jednorazovú podporu vo výške 600 eur pre zamestnancov na tento rok, ani plánované 2 % zvýšenie platov od roku 2026. Nepodpísanie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa spôsobilo ťažkosti v samosprávach, pretože zamestnanci, ktorí do 31. augusta 2024 nemali podpísané dodatky k podnikovým kolektívnym zmluvám, stratili nárok na benefity.

Rada ZMOS sa venovala aj aktuálnym témam v oblasti odpadového hospodárstva. Zavedenie mechanicko-biologickej úpravy (MBÚ) odpadu od 1. januára 2025, ktorá je povinná pre všetky obce, stále naráža na chýbajúce vykonávacie predpisy. Tieto predpisy by mali byť schválené na septembrovom zasadnutí parlamentu.

ZMOS prediskutovalo aj dopady zvyšovania poplatkov za zmesový komunálny odpad, ktorá súvisí so zákonnými povinnosťami obcí. ZMOS víta, že všetky obce budú dostávať príspevky za triedenie odpadu vrátane tých, ktoré prevádzkujú skládky.  

V spolupráci s Ministerstvom životného prostredia ZMOS plánuje na konci septembra usporiadať webinár, ktorý bude informovať obce o nadchádzajúcich zmenách v odpadovom hospodárstve vrátane mechanicko-biologickej úpravy odpadu a legislatívnych povinností, ktoré ich čakajú v roku 2025. 

Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.