Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Pohreby a pochovávanie v podmienkach samosprávy (III.)

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe Zo seriálu: Pohreby a pochovávanie v podmienkach samosprávy

V predchádzajúcich vydaniach časopisu sme uverejnili seriál o pohreboch a pochovávaní v podmienkach samosprávy. V nasledujúcom článku prinášame zhrnutie priebehu Medzinárodnej konferencie pohrebných služieb na Slovensku.
Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb opäť urobila krok vpred pri zviditeľňovaní oblasti pohrebníctva, ktoré je pre mnohých občanov, ale žiaľ i inštitúcií vrátane starostov miest a obcí veľkou neznámou. Na vopred avizované podujatie v médiách i mai­lom rozposlané oznámenie (všetkým starostom obcí nad 5 000 obyvateľov, u ktorých bol predpoklad správy miestneho cintorína) reagovalo primerane očakávané množstvo účastníkov.
V dňoch 16. - 17.5.2024 prebehla v hoteli Bratislava konferencia z oblasti pohrebníctva a činností s ňou súvisiacich pod názvom
Medzinárodná konferencia pohrebných služieb na Slovensku
. Organizátorom podujatia bola Slovenská asociácia pohrebných a kremačných služieb. Pozvaných bolo vyše 50 hostí z európskych krajín a vyše sto domácich podnikateľov a zástupcov štátnych i legislatívnych inštitúcií (okrem už spomenutých oslovených starostov miest a obcí). Na konferencii sa registrovalo 78 subjektov plus firemní a štátni zamestnanci, rodinní príslušníci. Spolu prišlo viac ako 110 osôb.
Pozvaní boli aj zástupcovia krajín sídliacich na svojich zastupiteľstvách v Bratislave. Pozvanie prijali aj kolegovia z Maďarska, Česka či Rumunska.
Účastníci konferencie v rámci obsahu programu konferencie predebatovali všetky z najdôležitejších tém ako elektronizácia dokumentov pri úmrtiach zo strany obhliadajúceho lekára až po konečný záznam v matrike, otázky repatriácií z a do rôznych krajín našich susedov, zvlášť boli nadnesené problémy prevozov tiel na Ukrajinu osobami a podnikateľmi, ktorí nespĺňajú podmienky prepravy, ponúkajú dumpingové ceny, nedodržiavajú zákony a na činnosť v oblasti pohrebníctva nemajú ani živnosti, koncesie. Tu by mali konať jednotlivé Regionálne úrady verejného zdravotníctva spolu s Políciou SR a orgánmi činnými v trestom konaní. Aj na hraniciach to pri týchto prevozoch škrípe, niekto sa dostane na cudzie územie behom pár minút, iný čaká hodiny.
Samostatnou kapitolou, ktorá vyplynula z potrieb prítomných, bola činnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len "ÚDZS alebo úrad"), ktorej zástupcovia boli prítomní. Na otázky diskutujúcich i podnikateľov a pracovníkov miest a obcí odpovedala najkompeten
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.