Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Platové náležitosti starostu a hlavného kontrolóra obce v roku 2024

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

V tomto príspevku sa venujem platovým náležitostiam starostu a hlavného kontrolóra obce v roku 2024. Dozviete sa, ktoré právne predpisy je potrebné dodržiavať a uplatňovať pri odmeňovaní starostu a hlavného kontrolóra a aké problémy sa vyskytujú v aplikačnej praxi.
Plat starostu obce
Podľa § 3 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z.z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest v z. n. p. (ďalej len "zákon č. 253/1994 Z.z.") starostovi patrí plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa počtu obyvateľov obce zisteného na základe údajov Štatistického
úradu Slovenskej republiky k 31. decembru predchádzajúceho kalendárneho roka, pričom podľa počtu obyvateľov sa starostovia zaraďujú do deviatich platových skupín, ktoré sú spolu s násobkami určené v tabuľke v § 4 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z.z. Zákonným spôsobom zistený plat starostu sa zaokrúhľuje na celé euro nahor.
Problém v aplikačnej praxi a jeho riešenie:
Obecné zastupiteľstvo na ustanovujúcom zasadnutí po komunálnych voľbách neurčilo plat starostu.
Starostovi v tomto prípade patrí len zákonný základný plat v súlade s § 3 ods. 1 zákona č. 253/1994 Z.z. Aby tento problém nenastal, odporúčam venovať náležitú pozornosť príprave ustanovujúceho zasadnutia obecného zastupiteľstva a do programu zaradiť bod - určenie platu starostu obce.
Podľa § 4 ods. 2 druhá veta zákona č. 253/1994 Z.z. obecné zastupiteľstvo môže plat starostu rozhodnutím zvýšiť až o 60 %.
Problém v aplikačnej praxi a jeho riešenie:
Obecné zastupiteľstvo na ustanovujúcom zastupiteľstve starostovi zvýšilo jeho základný plat o 30 %. V roku 2024 rozhodlo o jeho zvýšení o ďalších 30 %. Hlavný kontrolór tvrdí, že plat starostovi nie je možné zvýšiť dvakrát a platí zvýšenie z ustanovujúceho zastupiteľstva, kedy bolo zvýšenie platu schvaľované na volebné obdobie.
Názor hlavného kontrolóra nie je správny, pretože zastupiteľstvo má oprávnenie rozhodovať o zvýšení platu starostu kedykoľvek podľa potreby. Je na vôli obecného zastupiteľstva, či sa rozhodne starostovi obce zvýšenie platu priznať, či sa ho rozhodne znížiť alebo zvýšiť. Táto kompetencia zastupiteľstva nie je limitovaná volebným obdobím.
Obecné zastupiteľstvo musí najneskôr 90 dní pred konaním komunálnyc
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.