Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Novely rozpočtových pravidiel v podmienkach územnej samosprávy

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

V príspevku sa venujeme novelám rozpočtových pravidiel, konkrétne novele zákona č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. a novelám zákona č. 583/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách územnej samosprávy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p.
Pri novele zákona č. 523/2004 Z.z. upozorníme na relevantné novelizované ustanovenia, ktoré sa dotknú subjektov územnej samosprávy a pri novelách zákona č. 583/2004 Z.z. uvedieme novelizované ustanovenia v kontexte s ich aplikáciou v praxi.
Zákon č. 523/2004 Z.z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. bol novelizovaný zákonom č. 118/2024 Z.z. (ďalej len "novela zákona č. 523/2004 Z.z."). Novela zákona č. 523/2004 Z.z. nadobudne účinnosť 1.8.2024 (vo vzťahu k limitu verejných výdavkov ustanovenie § 37p nadobudlo účinnosť 31.5.2024).
Podľa dôvodovej správy novela zákona č. 523/2004 Z.z. odstraňuje dvojkoľajnosť národných a nových európskych fiškálnych pravidiel a nastavuje jednotné pravidlá, ktoré sa budú riadiť európskymi fiškálnymi pravidlami.
Tento cieľ sa napĺňa novelouustanovenia , v ktorom je určené, že rozpočet verejnej správy sa zostavuje a realizuje v súlade s národným strednodobým fiškálno-štrukturálnym plánom a že sa v ňom prihliada na výsledky hodnotenia efektívnosti a účinnosti verejných výdavkov vo vybraných oblastiach schválené vládou.
______________________________
Upozornenie:
Súčasťou rozpočtu verejnej správy sú limity verejných výdavkov podľa § 30aa zákona č. 523/2004 Z.z.
______________________________
Podľa novelizovaného ustanovenia vláda alebo na základe splnomocnenia vlády minister financií Slovenskej republiky (ďalej len "minister financií") môže v priebehu roka upraviť limity verejných výdavkov kapitol na príslušný rozpočtový rok oznámené správcom kapitol.
______________________________
Upozornenie:
Úpravy by mali byť potrebne zdôvodnené a nemalo by nimi dôjsť k prekročeniu schváleného limitu verejných výdavkov štátneho rozpočtu na príslušný rozpočtový rok.
______________________________
Pre subjekty územnej samosprávy verejnej správy je relevantná novelaustanovenia , podľa ktorého výdavky štátneho rozpočtu možno použiť len do konca rozpočtového roka, na ktorý boli rozpočtované.
Ak zo štátneho rozpočtu boli poskytnuté fyzickým osobám alebo právnickým osobám kapitálové výdavky, tieto možno použiť na určený účel aj v troch rozpočtových rokoch bezprostredne nasledujúcich po roku, na ktorý boli rozpočtované.
Ak zo štátneho rozpočtu boli poskytnuté fyzickým osobám alebo právnickým osobám bežné výdavky na program rozvojovej spolupráce, na programy podporujúce medzinárodnú vzdelávaciu mobilitu alebo medzinárodnú vedeckú mobilitu, ak vyplývajú z medzinárodnej zmluvy alebo ak program schválila vláda, alebo poskytnuté Agentúrou na podporu výskumu a vývoja, tieto možno použiť na určený účel aj v troch rozpočtových rokoch bezprostredne nasledujúcich po roku, na ktorý boli rozpočtované.
Prostriedky Európskej únie, prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie spoločných programov Slovenskej republiky a Európskej únie a prostriedky štátneho rozpočtu určené na financovanie účelov vyplývajúcich z medzinárodných zmlúv o poskytnutí grantu uzatvorených medzi Slovenskou republikou a inými štátmi možno použiť aj v nasledujúcich rozpočtových rokoch až do ich vyčerpania na určený účel.
______________________________
Novelou zákona č. 523/2004 Z.z. sa mení lehota použitia prostriedkov štátneho rozpočtu rozpočtovaných formou kapitálových výdavkov, a to z dvoch rozpočtových rokoch po rozpočtovom roku, na ktorý boli rozpočtované na tri rozpočtové roky bezprostredne nasledujúce po roku, na ktorý boli rozpočtované.
______________________________
Ruší sa výnimka na použitie kapitálových výdavkov poskytnutých na účel ustanovený v § 2 písm. c) zákona č. 526/2010 Z.z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tieto prostriedky bolo možné použiť v nasledujúcich piatich rozpočtových rokoch po rozpočtovom roku, na ktorý boli rozpočtované).
Ruší sa tiež výnimka na použitie bežných výdavkov na programy podporujúce medzinárodnú vzdelávaciu mobilitu alebo medzinárodnú vedeckú mobilitu, ak vyplývajú z medzinárodnej zmluvy alebo ak program schválila vláda, a prostriedkov štátneho rozpočtu poskytovaných Agentúrou na podporu výskumu a vývoja, ktoré bolo možné do novely zákona č. 523/2004 Z.z. použiť aj v nasledujúcich rozpočtových rokoch až do ich vyčerpania na určený účel; po novele zákona tieto prostriedky možno použiť na určený úče
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.