Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nové priestupky podľa zákona o ochrane nefajčiarov

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Nedávne novely zákona č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o ochrane nefajčiarov") v § 7 ods. 4 stanovili, že osoby mladšie ako 18 rokov nesmú fajčiť tabakové výrobky a výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, a užívať bezdymové tabakové výrobky, nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku a elektronické cigarety.
Porušenie tohto zákazu je kvalifikované ako priestupok (§ 11 zákona o ochrane nefajčiarov), ktorý prejednávajú obce; v blokovom konaní ich môžu prejednávať aj obecná polícia a Policajný zbor. Priestupky podľa § 11 odseku 1 písm. e) zákona o ochrane nefajčiarov
sa prejednávajú so zákonným zástupcom osoby mladšej ako 18 rokov
, ktorá porušila zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 4 zákona o ochrane nefajčiarov.
Na prejednávanie priestupkov podľa § 11 zákona o ochrane nefajčiarov sa vzťahuje zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v z. n. p. (ďalej len "zákon o priestupkoch"), ktorý bol novelizovaný zákonom č. 40/2024 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
______________________________
Tento zákon (v Čl. IV) s účinnosťou od 15. marca 2024 v zákone o priestupkoch medzi iným aj znížil vekovú hranicu páchateľa priestupku z 15 na 14 rokov veku. Podľa § 5 ods. 1 zákona o priestupkoch tak platí, že za priestupok nie je zodpovedný ten, kto v čase jeho spáchania nedovŕšil štrnásty rok svojho veku, teda maloletý.
______________________________
V praxi obcí tak v súvislosti s § 11 ods. 1 písm. e) zákona o ochrane nefajčiarov vznikajú pochybnosti o tom, či obec prejednáva fajčiarske priestupky len so zákonným zástupcom osoby mladšej ako 18 rokov alebo prejednáva osobu od 14 do 18 rokov (mladistvého) za prítomnosti zákonného zástupcu. Alebo ak zákaz podľa § 7 ods. 4 zákona o ochrane nefajčiarov poruší maloletý do 14 rokov, tak či obec ukladá pokutu (do 497 eur) zákonnému zástupcovi.
________________________________________________________________________________
(1) Priestupku sa dopustí ten, kto
a)
poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 1 písm. a),
b)
poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 1 písm. b) až i),
c)
umožní užívať tabakové výrobky, výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, bezdymové tabakové výrobky, nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku a elektronické cigarety osobe mladšej ako 18 rokov,
d)
poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 1 písm. j),
e)
poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 4.
(2) Za priestupky uvedené v odseku 1 písm. a), b) a d) možno uložiť pokutu do 331 eur.
(3) Za priestupok uvedený v odseku 1 písm. c) a e) možno uložiť pokutu do 497 eur.
(4) Priestupky podľa odseku 1 písm. a) a e) prejednávajú obce; v blokovom konaní ich môžu prejednávať aj obecná polícia a Policajný zbor. Priestupky podľa odseku 1 písm. e) sa prejednávajú so zákonným zástupcom osoby mladšej ako 18 rokov, ktorá porušila zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 4.
(5) Priestupky uvedené v odseku 1 písm. b) a c) prejednávajú orgány verejného zdravotníctva;4) v blokovom konaní ich môžu prejednávať aj orgány uvedené v § 9 ods. 1 písm. a), b), d) a f).
(6) Priestupky uvedené v odseku 1 písm. d) prejednávajú orgány ustanovené v osobitnom predpise.5a)
(7) Na priestupky a ich prejednávanie sa vzťahujú všeobecné predpisy o priestupkoch.6)
(8) Výnosy z pokút za priestupky sú príjmom štátneho rozpočtu okrem výnosov z pokút za priestupky uložené obcou, ktoré sú príjmom obce.
______________________________
5a) § 6 zákona č. 475/2005 Z.z. o výkone trestu odňatia slobody a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
6) Zákon č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v z. n. p.
________________________________________________________________________________
V priebehu roka 2022 boli v citovanom znení § 11 zákona o ochrane nefajčiarov vykonané zmeny dvoma zákonmi, a to najprv zákonom č. 249/2022 Z.z., ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti so zlepšovaním podnikateľského prostredia (pozri čl. VI zákona) s účinnosťou od 1. septembra 2022.
Ďalšia zmena v § 11 zákona o ochrane nefajčiarov bola vykonaná zákonom č. 367/2022 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 89/2016 Z.z. o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov a súvisiacich výrobkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 92/2019 Z.z. a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 377/2004 Z.z. o ochrane nefajčiarov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. Tento zákon doplnil do § 11 zákona o ochrane nefajčiarov
"nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku"
a s tým súvisiace zmeny v zákone o ochrane nefajčiarov, a to s účinnosťou od 1. januára 2023.
V prvom rade sa žiada zdôrazniť, že zákon o ochrane nefajčiarovnerozlišuje pojmy
"maloletý"
a
"mladistvý"
, ktoré sú spomínané v zákone o priestupkoch. Zákon o ochrane nefajčiarovuvádza len všeobecný pojem
"osoba mladšia ako 18 rokov"
, čo v podstate zahŕňa osoby
mladistvé od 14 do 18 rokov veku
(pozri § 19 zákona o priestupkoch), ako aj osoby
maloleté vo veku do 14 rokov
(pozri § 5 ods. 1 a § 60 zákona o priestupkoch).
Vzhľadom na uvedené treba
rozlišovať
postup obce a obecnej polície, ak ide o porušenie zákazov uvedených v § 11 ods. 1 písm. a) alebo písm. e) zákona o ochrane nefajčiarovosobou
mladistvou
alebo
maloletou
.
V prípade mladistvého prichádza do úvahy prejednanie uvedených priestupkov
a)
v blokovom konaní alebo
b)
v správnom konaní.
Podľa § 19 ods. 2 zákona o priestupkochtotiž priestupok
mladistvého nemožno prejednať v rozkaznom konaní
(pozri § 87 zákona o priestupkoch).
Ad a)
Blokové konanie
je upravené v § 82 až § 86 zákona o priestupkoch a mladistvý spácha priestupok podľa § 11 zákona o ochrane nefajčiarov ods. 1
-
písm. a)
tým, že poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 1 písm. a) zákona o ochrane nefajčiarov, t.j. zákaz fajčiť na verejných letiskách, v dráhových vozidlách verejnej osobnej dopravy, vo vozidlách osobnej dopravy, v priestoroch staníc a zastávok, v čakárňach, v prístreškoch a na zastávkach, na krytých nástupištiach a v uzavretých verejných priestoroch súvisiacich s touto dopravou určených pre cestujúcich, na otvorených nástupištiach do vzdialenosti štyri metre od vymedzenej plochy nástupíšť;
Poznamenávam, že ide o všeobecný zákaz fajčenia na určených miestach a vzťahuje sa na kohokoľvek, t.j. na mladistvých, maloletých a tiež plnoletých (pozri § 8 Občianskeho zákonníka).
-
písm. e)
tým, že poruší zákaz fajčenia podľa § 7 ods. 4 zákona o ochrane nefajčiarov, t.j. že fajčí tabakové výrobky a výrobky, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak, a užíva bezdymové tabakové výrobky, nikotínové vrecúška bez obsahu tabaku a elektronické cigarety.
Poznamenávam, že ide o zákazy vzťahujúce sa len na osoby vo veku do 18 rokov, t.j. na mladistvých aj maloletých, a to kdekoľvek, nielen na miestach uvedených v ods. 1 písm. a)
.
Tieto priestupky mladistvého páchateľa môže v blokovom konaní prejednávať obecná polícia a Policajný zbor. Blokové konanie sa použije v prípadoch, keď je priestupok spoľahlivo zistený, nestačí napomenutie a páchateľ priestupku je ochotný zaplatiť pokutu (v prípade mladistvých do 16,50 eura) hneď na mieste alebo prevziať pokutový blok a zaplatiť ju následne (prevzatie bloku páchateľ priestupku potvrdí). Ak nie je niektorá z uvedených podmienok splnená, priestupok mladistvého sa prejedná obvyklým spôsobom, t.j. v "klasickom" správnom konaní.
Ad b)
Prejednanie uvedených priestupkov v správnom konaní je upravené v § 51 až § 82 zákona o priestupkoch. Ak mladistvý páchateľ priestupku odmietne pokutu na mieste zaplatiť, obecná polícia (Policajný zbor) vykoná tzv. objasňovanie priestupku upravené § 58 až § 60 zákona o priestupkoch a vyhotoví správu o výsledku objasňovania priestupku, ktorú predloží príslušnému správnemu orgánu, t.j. obci.
Ak sa pri objasňovaní priestupku [pozri § 61 ods. 1 písm. a) zákona o priestupkoch] vyžaduje vysvetlenie aj od maloletého alebo mladistvého, možno ho vyžadovať len za prítomnosti
A.
jeho
zákonného zástupcu
alebo fyzickej osoby, ktorá sa osobne stará o maloletého alebo mladistvého na základe rozhodnutia podľa osobitných predpisov [napríklad
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.