Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Ako ďalej využiť textil

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Od nového roku 2025 sa rozšíri portfólium separovaného zberu komunálneho odpadu o novú komoditu - textil. Povinnosť zbierať a separovať textil ako samostatnú komoditu bude platiť od 1. januára 2025 v celej Európskej únii. Aj keď je povinnosť zbierať textilný odpad "už za dverami", je ešte veľa nezodpovedaných a otvorených otázok. Textilný odpad možno rôznorodosťou výrobkov, používanými surovinami a zložením prirovnať k zmesovému plastovému odpadu. Tak ako pri separovanom zbere plastového odpadu nie je problém s jeho identifikáciou, tak ani pri textilnom odpade nebude problém s jeho odlíšením od iných odpadov. Problémy s vytriedením zmesového plastového odpadu podľa jednotlivých materiálov však budú zrejme pri textilnom odpade platiť rovnako. Zavedenie a realizáciu separovaného zberu textilu budú sprevádzať aj nemalé náklady a je tiež otázkou, kto ich bude znášať. Zásadnou otázkou však tiež bude, čo s vyseparovaným textilom.
Opätovné použitie je jednou z viacerých možností použitia a zhodnotenia vyzbieraného, vyseparovaného odpadu. Prvou fázou pri zhodnocovaní textilného odpadu a ako príprava na recykláciu je triedenie textilného odpadu. Triedenie môže mať niekoľko ­foriem:
-
podľa materiálového zloženia - toto delenie, triedenie je veľmi dôležité pre následnú recykláciu či iné zhodnotenie. Triediť možne na výrobky z prírodných materiálov (vlna, bavlna, hodváb, ľan, konope...) a na výrobky zo syntetických materiálov (PES, PA, PP) a na výrobky z kombinácie materiálov - napríklad bavlna - PES, bavlna - PES - PA;
-
podľa farebnosti na biele, jednofarebné, pestrofarebné;
-
podľa stupňa znečistenia - znečistenie prírodnými nečistota
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.