Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

ZMOS súhlasí s financovaním materských škôl zo štátneho rozpočtu

Kategória: Aktuality

Združenie miest a obcí Slovenska podpísalo memorandum s Ministerstvom školstva SR.

Pre samosprávy ide o najväčšiu zmenu týkajúcu sa riešenia kompetenčného rámca miest a obcí SR. 

V súčasnosti sú podľa rezortu materské školy bez ohľadu na zriaďovateľa financované z vlastných príjmov samosprávy, ktorých podstatnú časť predstavuje podiel na výnose na dani z príjmov fyzických osôb.

Jozef Božik objasnil, že: „Peniaze, ktoré boli dnes viazané na originálne kompetencie z výnosu dane z príjmov fyzických osôb prejdú pod správu rezortu školstva v tom kontexte, že tieto peniaze sa vrátia späť do rozpočtov miest a obcí v podobe peňazí, ktoré budú účelovo viazané na výkon činnosti materskej školy."

Riaditeľ spádovej materskej školy by mal byť podľa materiálu povinný prednostne prijať na povinné predprimárne vzdelávanie deti s trvalým pobytom v obci, deti umiestnené v zariadení na základe rozhodnutia súdu a deti, ktoré majú právo na prijatie na predprimárne vzdelávanie.

Novelou sa má upraviť aj postup umiestňovania detí na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole tak, aby sa eliminovalo školské vyučovanie v základných školách v popoludňajších hodinách, tzv. dvojzmenná prevádzka. Školy, kde nie je možné okamžite odstrániť dvojzmennú prevádzku, dostatnú prechodné obdobie. Na vybudovanie nových kapacít v regiónoch chce rezort školstva použiť aj finančné prostriedky z plánu obnovy a odolnosti.

Prvotný návrh počtu miest na gymnáziách, stredných priemyselných školách či stredných odborných školách by malo podľa Druckera vytvárať ministerstvo. Následne by návrhy mali byť prerokovávané. „Krajom naďalej zostane ich právomoc určiť finálne výkony a tak isto naďalej ministerstvu školstva zostane pôsobnosť odvolacieho orgánu," podotkol.

Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.