Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Slovenské mestá a regióny získajú podporu pre prípravu a realizáciu SMART projektov

Kategória: Aktuality

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) dopĺňa odborné kapacity venujúce sa smart agende v prostredí VÚC a krajských miest v rámci projektu Podpora samospráv na ceste k digitálnym dvojčatám a digitálnym službám.

Ako hlavný problém pri presadzovaní smart prístupov hlásia samosprávy nedostatok odborných kapacít. Tým, že sú poddimenzované, chýba priestor na venovanie sa tejto agende. 

Doplnené kapacity budú okrem prípravy smart projektov vytvárať aj pomáhať s tvorbou tzv. digitálnych dvojčiat miest a obcí. Pôjde o virtuálne modely situácií, ktoré majú predvídať, ako sa má dané mesto, obec alebo región v budúcnosti rozvíjať.

Prvým mestom na Slovensku, ktoré sa objaví na digitálnej svetovej mape, je Žiar nad Hronom, kde sa realizuje pilotný projekt. Zdigitalizujú všetky budovy v meste, zeleň, parky aj inžinierske siete.

Cieľom projektu je, aby tieto kapacity pomáhali pri príprave smart projektov a v rámci svojich aktivít podporili aj menšie okolité územia. Smart aktivity v území podporí celkom šestnásť koordinátorov v krajských mestách a VÚC. Financovaní budú 36 mesiacov. MIRRI zároveň pripravuje vzdelávací program na zabezpečenie odbornosti kapacít aj v stredno- a dlhodobom horizonte.

Zdroj: Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR 


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.