Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vyvolané investície z hľadiska účtovníctva a dane z pridanej hodnoty

Dátum: Rubrika: Hospodárenie

Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky sa v roku 2023 zaoberal témou vyvolaných investícií a obcí, VÚC v rámci plánovania kontrol zameraných na majetok, hospodárenie subjektov územnej samosprávy. Pri tejto téme spolupracoval s Ministerstvom financií SR a Finančnou správou SR.
Pre investora investícia predstavuje majetok, ktorý nie je určený k priamej spotrebe, ale k tvorbe ďalšieho majetku, ktorý investor ponúka na trhu vo forme tovaru alebo služieb. Investor obetuje finančné prostriedky s cieľom obstarania majetku, ktorý bude dlhodobo investorovi (podniku) prinášať vyššie ekonomické úžitky. Vyvolaná investícia má vo väčšine prípadov charakter hmotnej investície - dlhodobého hmotného majetku.
V účtovníctve investora sú vyvolané investície súčasťou obstarávacej ceny hlavnej investície. To znamená, že pri bezodplatnom prevode vlastníctva vyvolanej investície investor vo svojom účtovníctve neeviduje úbytok hodnoty investície (hlavnej investície a vyvolanej investície), ale ju realizuje na analytickej úrovni, čím dodrží § 8 ods. 3 zákona č. 431/2002 Z.z. o účtovníctve v z. n. p. (ďalej len "zákon o účtovníctve").
Subjekt územnej samosprávy ako nový vlastník vyvolanej investície účtuje o nej ako o bezodplatne prijatom dlhodobom majetku a oceňuje ju reálnou hodnotou podľa § 27 ods. 2 zákona o účtovníctve v zmysle § 25 ods. 1 písm. d) zákona o účtovníctve.
______________________________
Subjekty verejnej správy vrátane obcí, vyšších územných celkov (ďalej len "VÚC") majú povinnosť uvádzať vo svojej zostavenej účtovnej závierke v poznámkach informáciu o vyvolaných investíciách podľa článku VII - 1 Iné aktíva a iné pasíva - písm. e). Táto povinnosť sa týkala zostavenej účtovnej závierky obce, VÚC k 31.12.2023 (opatrenie MF SR z 24. októbra 2023 č. MF/13542/2023-36).
______________________________
Obce alebo VÚC v niektorých prípadoch vyžadujú od investora stavby investíciu, ktorá priamo nesúvisí s hlavnou stavbou investora, ale napr. s územím samosprávy (napr. prístupové komunikácie, stavebná infraštruktúra, napr. ak ide o investíciu na zelenej lúke atď.).
Uvedené vzťahy medzi investorom a subjektom územnej samosprávy viažuce sa k vyvolanej investícii odsúhlasujú príslušné orgány či orgány územnej samosprávy vopred ešte pred samotnou realizáciou hlavnej a vyvolanej investície, ktorú investor bude realizovať na základe iniciatívy subjektu územnej samosprávy alebo platnej legislatívy v nasledujúcom čase.
Po odsúhlasení vyvolanej investície orgánmi územnej samosprávy (obecným, mestským zastupiteľstvom) sa uzatvárajú rôzne právne tituly na vyvolanú investíciu medzi zúčastnenými stranami, ­čiže investorom a obcou, VÚC.
Neskôr v budúcnosti po zhotovení hlavného diela investorom a vyvolanej investície dochádza k jej odovzdaniu do vlastníctva obce, VÚC. Realizácia investícií investorom a tým aj vyvolaných investícií sa uskutočňuje v dlhšom časovom období, než je jedno účtovné obdobie, lebo výsledok je závislý od veľkosti, rozsahu investície a zdrojov (napr. finančných, ľudských) investora.
______________________________
Niektoré vyvolané investície sú významné napr. rozsahom pripravovanej investície a jej realizáciou na vyhradenom území obce, kraja investorom (napr. ekonomický, sociálny, environmentálny dopad).
______________________________
Pred odovzdaním vyvolanej investície investorom do vlastníctva obce, VÚC má táto informácia charakter "iného aktíva", ktorý zákon o účtovníctve definuje ako "časť aktív účtovnej jednotky, ktoré nespĺňajú podmienky na ich zaúčtovanie na účtoch hlavnej knihy a ktoré sa vykazujú v účtovnej závierke v poznámkach" [§ 2 ods.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.

Seriály