Vyhľadávanie v online časopise
Online časopis
Zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou
Dátum:
Zadávanie zákaziek s nízkou hodnotou
JUDr.
Juraj
Tkáč
V sérii príspevkov o verejnom obstarávaní pokračujeme článkom o zadávaní zákaziek s
nízkou hodnotou, ktoré v samospráve predstavujú najčastejšie zákazky. V príspevku poukazujeme na
novinky, ktoré sa v tejto súvislosti zaviedli novým zákonom
o verejnom obstarávaní.
Základná právna úprava zadávania zákaziek s nízkou hodnotou je zakotvená v
§ 117 zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom
obstarávaní (ďalej len "zákon o verejnom
obstarávaní") nasledovne:
"(1) Verejný obstarávateľ pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou postupuje tak, aby vynaložené náklady na predmet zákazky boli primerané jeho kvalite a cene. (2) Verejný obstarávateľ je povinný uverejniť v profile súhrnnú správu o zákazkách s nízkymi hodnotami s cenami vyššími ako 5 000 eur za obdobie kalendárneho štvrťroka do 30 dní po skončení kalendárneho štvrťroka, v ktorej pre každú takúto zákazku uvedie najmä hodnotu zákazky, predmet zákazky a identifikáciu dodávateľa. (3) Pri zadávaní zákazky s nízkou hodnotou sa nevyžaduje písomná forma zmluvy okrem prípadov, v ktorých to vyžadujú osobitné predpisy. (4) Verejný obstarávateľ eviduje všetky doklady a dokumenty a uchováva ich päť rokov od uzavretia zmluvy; § 24 sa nepoužije."
Nie je 5 000 € ako 5 000 €
V režime zákona č. 343/2015 Z.z. o verejnom
obstarávaní a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. bolo zakotvené pravidlo, že
zákazka do 5 000 € nebola podlimitnou zákazkou, a teda sa riadila
§ 9 ods. 9 tohto zákona.
Nový zákon o verejnom obstarávaní toto
všeobecné pravidlo zachováva, avšak zakotvuje z neho nasledovné výnimky:
-
Stavebné práce
- v zmysle § 5
ods. 3 písm. f) je zákazka na stavebné práce podlimitnou až v prípade, ak dosahuje limit 70
000 € bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Ak teda hodnota stavebných prác nedosahuje túto hodnotu,
vzťahuje sa na túto zákazku po novom režim zákazky s nízkou hodnotou.-
Potraviny
- podľa § 5 ods. 3
písm. c) je limit pre potraviny 40 000 €. Za potravinu sa považujú tak priamo suroviny na
prípravu jedál a nápojov pre ľudskú stravu, ako aj polotovary taktiež slúžiace na prípravu jedál a
nápojov pre ľudskú stravu. Za potraviny sa však nepovažujú vo svojej podstate tie isté ingrediencie
(napr. surové mäso), ktoré slúžia ako požívatina pre zvieratá. Pre to, aby išlo o potravinu, by mal
predmet plnenia napĺňať jedny z nasledovných znakov CPV kódov potravín:-
03100000-2 Poľnohospodárske a záhradnícke produkty,
-
03200000-3 Obilniny, zemiaky, zelenina, ovocie a orechy,
-
03300000-2 Farmárske, poľovnícke a rybolovné produkty,
-
15100000-9 Živočíšne výrobky, mäso a mäsové výrobky,
-
15200000-0 Spracované a konzervované ryby,
-
15300000-1 Ovocie, zelenina a súvisiace výrobky,
-
15400000-2 Živočíšne alebo rastlinné oleje a tuky,
-
15500000-3 Mliečne výrobky,
-
15600000-4 Mlynské výrobky, škrob a škrobové výrobky,
-
15800000-6 Rôzne potravinárske výrobky,
-
15900000-7 Nápoje, tabak a príbuzné produkty.
-
Nie bežne dostupné zákazky
- zákonodarca naďalej rozlišuje medzi bežne
dostupnými zákazkami a zákazkami, ktoré nie sú bežne dostupné. V prípade, ak zákazka nie je bežne
dostupná, tak ak ide o tovary a služby, ak hodnota zákazky nep
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.
Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.
Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).
Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.