Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Vyhlasovanie mimoriadnej situácie a stavu núdze v tepelnej energetike z hľadiska obce

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Zákon č. 657/2004 Z.z. o tepelnej energetike v znení neskorších predpisov (ďalej len "zákon o tepelnej energetike") upravuje podmienky podnikania v tepelnej energetike ako v sieťovom odvetví. Toto sieťové odvetvie sa ale od iných energetických sieťových odvetví odlišuje v tom, že nemá celoštátny, resp. nadregionálny charakter, ale má miestny, resp. lokálny charakter a je obmedzené spravidla na územie jednej obce, či dokonca iba jej časti.
Zákon o tepelnej energetike preto upravuje ako jeden z orgánov verejnej správy na úseku tepelnej energetiky práve obec, pričom osobitne upravuje postavenie obce s počtom obyvateľov nad 2 500 obyvateľov.
______________________________
Zákon o tepelnej energetike ukladá takejto obci povinnosť zabezpečiť vypracovanie koncepcie rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky v súlade s energetickou politikou Slovenskej republiky a v rozsahu metodického usmernenia Ministerstva hospodárstva SR, ak na jej území pôsobí dodávateľ alebo odberateľ, ktorý rozpočítava množstvo dodaného tepla konečnému spotrebiteľovi.
______________________________
Koncepcia rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky sa po schválení obecným zastupiteľstvom stáva odvetvovou koncepciou obce a použije sa pri spracovaní územnoplánovacej dokumentácie obce.
Obec s počtom obyvateľov nad 2 500 obyvateľov aktualizuje aspoň raz za päť rokov koncepciu rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky a po prerokovaní obecným zastupiteľstvom schválenú časť aktualizovanej koncepcie rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky doplní do územnoplánovacej dokumentácie obce.
Obec s počtom obyvateľov nad 2 500 obyvateľov má tiež nástroj na rozvoj sústavy tepelných zariadení na svojom území, a to v tom, že rozhoduje o vydaní osvedčenia na výstavbu sústavy tepelných zariadení alebo jej časti, pričom v konaní posudzuje súlad žiadosti o vydanie osvedčenia s koncepciou rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky.
______________________________
Ak koncepcia rozvoja obce v oblasti tepelnej energetiky nie je súčasťou záväznej časti územnoplánovacej dokumentácie obce, obec rozhoduje o vydaní osvedčenia na základe individuálneho posúdenia opodstatnenosti výstavby.
______________________________
Veľmi významné aj v kontexte predloženého článku je, že obec s počtom obyvateľov nad 2 500 obyvateľov vydáva príkaz na vecné plnenie fyzickým osobám alebo právnickým osobám a na osobné úkony fyzickým osobám v súvislosti s vyhlásením stavu núdze v tepelnej energetike a uspokojuje právo na náhradu škody, ušlej mzdy alebo ušlého zisku, ako aj právo na náhradu preukázateľných nákladov, ktoré fyzickej osobe alebo právnickej osobe vznikli v súvislosti s plnením príkazu, ak si ich uplatňuje.
Stav núdze v tepelnej energetike - právna úprava do 7.6.2024
Stav núdze v tepelnej energetike je upravený v § 27 a § 28 zákona o tepelnej energetike. Zákon o tepelnej energetike v § 27 v znení účinnom do 7.6.2024 upravoval stav núdze tak, že muselo ísť o zníženie alebo o prerušenie dodávok tepla alebo vyradenie sústavy tepelných zariadení z činnosti na území kraja, viacerých obcí alebo obce na obdobie dlhšie ako 48 hodín. Zákon o tepelnej energetike spájal vznik stavu núdze s trvaním zníženia alebo prerušenia dodávok tepla dlhšie ako 48 hodín, teda spájal to s materiálnou, resp. faktickou podmienkou.
______________________________
Ak táto podmienka naplnená bola, stav núdze v tepelnej energetike podľa § 28 zákona o tepelnej energetike vyhlasoval a odvolával pre územie kraja alebo jeho časti okresný úrad v sídle kraja a pre územie obce obec.
______________________________
Súčasťou vyhlásenia
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.