Vyhľadávanie v online časopise
Online časopis
Stravovanie zamestnancov verejnej správy
Dátum:
Stravovanie zamestnancov verejnej správy
Z uzatvoreného pracovného pomeru vyplývajú, ako pre zamestnávateľa, tak aj pre zamestnanca, rôzne
povinnosti. Zákonník práce ustanovuje pre
zamestnávateľa (okrem iných povinností) aj povinnosť sociálne sa starať o svojich zamestnancov. Túto
sociálnu starostlivosť možno definovať ako súhrn prostriedkov, prostredníctvom ktorých zamestnávateľ
zvyšuje nielen kvalitu života zamestnancov, ako aj ich pracovnú motiváciu. V rámci sociálnej
starostlivosti sa zamestnávateľ stará napr. o vzdelávanie zamestnancov, o ich pracovné podmienky,
ale aj ich stravovanie.
Zamestnávateľ je za podmienok stanovených Zákonníkom práce povinný poskytnúť zamestnancovi
prestávku na odpočinok a jedenie a tiež aj zabezpečiť zamestnancom stravovanie v súlade s
ustanoveniami Zákonníka práce, ale aj inými všeobecne
záväznými právnymi predpismi.
Tento článok podrobnejšie pojednáva o povinnostiach zamestnávateľa súvisiacich s poskytovaním
prestávok na odpočinok a jedenie, ako aj so zabezpečovaním stravovania zamestnancov.
Právny rámec
Prestávku na odpočinok a jedenie upravuje § 91 zákona
č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p.
(ďalej len „Zákonník práce“) a stravovanie
zamestnancov je upravené v § 152 Zákonníka
práce.
Ďalším predpisom upravujúcim oblasť stravovania zamestnancov je zákon č.
152/1994 Zb. o sociálnom fonde a o zmene a doplnení
zákona č. 286/1992 Zb. o daniach z príjmov v z. n. p.
(ďalej len „zákon o sociálnom fonde“).
Sumy stravného sú upravené v opatrení Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny č.
110/2009 Z.z. o sumách stravného (ďalej len
„opatrenie o sumách stravného“).
Povinný a oprávnený subjekt
Zamestnávateľ vystupuje ako subjekt, ktorý je povinný svojim zamestnancom:
• poskytovať prestávku na odpočinok a jedenie a
• zabezpečovať stravovanie,
pričom zamestnávateľom sa rozumie fyzická alebo právnická osoba, ak zamestnáva aspoň jednu
fyzickú osobu v pracovnoprávnom vzťahu.
Oprávneným subjektom je zamestnanec, ktorý pre zamestnávateľa vykonáva prácu v pracovnom pomere
(aj v kratšom pracovnom pomere), ak je jeho pracovná zmena dlhšia ako:
• šesť hodín v prípade nároku na prestávku na odpočinok a jedenie
(§ 91 ods. 1 Zákonníka práce),
• štyri hodiny v prípade zabezpečenia stravovania (§
152 Zákonníka práce).
Prestávka najedenie podľa Zákonníka
práce
Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi prestávku na odpočinok a jedenie za podmienok
stanovených v Zákonníku práce. Túto povinnosť a jej
podmienky upravuje § 91 ods. 1 Zákonníka práce,
podľa ktorého:
„Zamestnávateľ je povinný poskytnúť zamestnancovi, ktorého pracovná zmena je
dlhšia ako šesť hodín, prestávku na odpočinok a jedenie v trvaní 30 minút."
Prestávku na odpočinok a jedenie zamestnávateľ
poskytuje v „prirodzenej podobe"
.
Prirodzenou podobou sa rozumie poskytnutie času v trvaní 30 minút, ktoré zamestnanec strávi
odpočinkom a/ale
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.
Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.
Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).
Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov
Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.