Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Skončenie pracovného pomeru a jeho späťvzatie

Dátum: Rubrika: Pracovné právo

Zákonník práce upravuje niekoľko spôsobov skončenia pracovného pomeru. V príspevku sa zameriame na aplikáciu jednotlivých spôsobov v praxi, ako aj na možnosť zvrátenia skončenia pracovného pomeru formou späťvzatia.
Ustanovenie § 59 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce v z. n. p. (ďalej len "Zákonník práce") pripúšťa viaceré spôsoby skončenia pracovného pomeru, konkrétne možno pracovný pomer skončiť:
-
dohodou,
-
výpoveďou,
-
okamžitým skončením,
-
skončením v skúšobnej dobe.
Vyššie uvedené spôsoby nie sú jediné, okrem nich pozná Zákonník práce aj skončenie pracovného pomeru na základe právnej udalosti (napr. uplynutím času, ak bol pracovný pomer dohodnutý na dobu určitú, alebo v dôsledku smrti zamestnanca).
S témou skončenia pracovného pomeru úzko súvisí aj problematika výpovednej doby, poskytnutia odstupného, odchodného.
Čo ak si zamestnávateľ alebo zamestnanec rozmyslia skončenie pracovného pomeru? Je možné stav skončenia pracovného pomeru zvrátiť a pokračovať v pracovnom pomere? Ak áno, za akých okolností?
Dohoda o skončení pracovného pomeru
Dohoda o skončení pracovného pomeru predstavuje dvojstranný právny úkon, na základe ktorého skončí pracovný pomer zamestnanca u zamestnávateľa.
______________________________
Z hľadiska formy Zákonník práce uvádza, že sa daná dohoda uzatvára písomne, avšak § 60 ods. 2 Zákonníka práce nepostihuje sankciou neplatnosti jej nedodržanie. Z hľadiska právnej istoty zamestnanca, ako aj zamestnávateľa a preukazovania v prípade súdneho sporu je vhodné dohodu o skončení pracovného pomeru uzatvárať v písomnej podobe.
______________________________
Právna úprava náležitostí dohody o skončení pracovného pomeru je v Zákonníku prácepomerne skromná. V dohode o skončení pracovného pomeru musí byť uvedené označenie strán (zamestnávateľ a zamestnanec), podpisy (zamestnávateľa, resp. osoby oprávnenej a zamestnanca), no musia tam byť aj dôvody skončenia pracovného pomeru v prípade, ak:
-
to zamestnanec požaduje alebo
-
ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) až c) Zákonníka práce. Ide napr. o dôvody, keď sa zamestnávateľ, alebo jeho časť ruší alebo presúva na iné miesto, organizačné zmeny či strata zdravotnej spôsobilosti zamestnanca.
Neuvedenie dôvodov v dohode o skončení pracovného pomeru môže vyvolať pochybnosť o dôvode, ktorý viedol k skončeniu pracovného pomeru, a teda môže vyvolať aj pochybnosť, či zamestnancovi skutočne patrí odstupné alebo nie.
Písomné uvádzanie dôvodov skončenia pracovného pomeru zároveň plní aj ochrannú funkciu voči zamestnancovi, ktorý tak vie budúcemu zamestnávateľovi preukázať dôvody skončenia pracovného pomeru u predchádzajúceho zamestnávateľa a že tieto nemuseli spočívať v jeho osobe.
V dohode o skončení pracovného pomeru treba uviesť dátum, ku ktorému skončí pracovný pomer. Možno uviesť presný dátum, ale je možný aj iný spôsob určenia tohto termínu, ak bude toto určenie dostatočne jasné a určité.
V rozhodovacej praxi sa Najvyšší súd SR, ale aj Najvyšší súd ČR zaoberali tým, či je možné platne skončiť pracovný pomer dohodou ku dňu, ktorý predchádza uzatvoreniu tejto dohody (čiže spätne).
Podľa rozsudku Najvyššieho súdu SR z 26.2.1999 sp. zn. 5 Cdo 78/98
"Dohodu o rozviazaní pracovného pomeru zamestnankyne so zamestnávateľom ku dňu bezprostredne predchádzajúcemu uzavretiu dohody, nemožno považovať bez ďalšieho za neplatne uzavretú pre rozpor so zákonom."
Tento súd to teda nevylúčil.
Iný prístup však zaujal v rozsudku z 3.6.2013, vydanom pod sp. zn.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.