Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Priebeh dokazovania a jeho pravidlá v správnom konaní pred obcou

Dátum: Rubrika: Správne právo

Dokazovanie je významným štádiom správneho konania pred obcou, nakoľko sa ním zabezpečujú dôkazy, ktoré sú podkladmi pre vydanie rozhodnutia. V príspevku sa dozviete, ako prebieha dokazovanie v správnom konaní pred obcou.
Priebeh dokazovania v správnom konaní pred obcou
Pre proces dokazovania v správnom konaní pred obcou platia určité všeobecné zásady, ktoré formuluje a ustanovuje v § 3 zákona č. 71/1967 Zb.
o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok"), ktorý je rámcovou právnou úpravou. Pri dokazovaní musia obce postupovať v súlade s právnym poriadkom štátu, teda žiadny z dôkazných prostriedkov nemôže byť získaný nezákonným spôsobom a každý dôkaz získaný a vykonaný nezákonným spôsobom nebude obcou akceptovaný.
Proces dokazovania musí byť výsledkom úzkej kooperácie a súčinnosti obce, ktorá je správnym orgánom, a jednotlivých účastníkov správneho konania. Obec prijíma návrhy dôkazov predložených účastníkmi správneho konania, vyhodnocuje ich jednotlivo a vo vzájomných súvislostiach. V rámci súčinnosti potom dochádza k preukazovaniu skutočností podstatných pre správne konanie pred obcou.
Rozhodnutie obce musí zásadne a obligatórne vyplývať zo správne zisteného skutkového stavu veci a z
materiálnej pravdy, ktorá má však pevný skutkový základ vo vykonanom dokazovaní pred obcou. Uvedené si bezvýhradne
vyžaduje, aby dokazovanie prebehlo takým spôsobom, že závery z neho vyplývajúce budú vecne, ale aj právne odôvodnené a správne. Vecná správnosť dokazovania si vyžaduje, aby dokazovanie prebehlo v logickej štruktúre, kde jednotlivé dôkazy sú vzájomne podmienené a súvisia. Právna stránka procesu dokazovania si vyžaduje, aby proces dokazovania prebehol tak, že výsledné prvostupňové rozhodnutie obce vydané v správnom konaní je právne správne a odôvodnené.
______________________________
Jednotlivé obce musia vzájomne spolupracovať nielen s inými správnymi orgánmi pri zisťovaní materiálnej pravdy, ale taktiež s inými štátnymi orgánmi, napríklad so súdmi. Pokiaľ vznikne akákoľvek otázka, ktorá je v konaní pred iným správnym orgánom alebo súdom, obec má právnu povinnosť prerušiť predmetné správne konanie, ktoré pred ňou prebieha, a to až do času právoplatného skončenia konania a až následne môže pokračovať v danom správnom konaní.
______________________________
Podstatným je preto aspekt vzájomnej informovanosti, ktorý sa vzťahuje nielen na správne orgány, ale aj na štátne orgány. Uvedený aspekt je potrebné dodržiavať aj z hľadiska možného protiprávneho súbehu právnych zodpovedností, nemôže sa totiž stať, aby osoba bola za jeden a ten istý skutok stíhaná trestnoprávne v podobe uloženého trestu, ako aj administratívnoprávne v podobe uloženia pokuty za priestupok.
Upozornenie:
Pri dokazovaní je nevyhnutné, aby obec pristupovala k predloženým dôkazom extenzívnym náhľadom a výkladom, nakoľko podľa § 34 ods. 1 správneho poriadku na dokazovanie možno použiť všetky prostriedky, ktorými možno zistiť a objasniť skutočný stav veci a ktoré sú v súlade s právnymi predpismi. Preto jednotlivé dôkazné prostriedky, ktoré sú ustanovené v § 34 ods. 2 správneho poriadku, nepredstavujú taxatívny výpočet dôkazných prostriedkov a môžu byť ešte aj iné, správnym poriadkom výslovne neustanovené, ktoré môžu byť obcou vykonané v správnom konaní. Ide napríklad o rôzne audiovizuálne záznamy, ktoré preukazujú skutočnosti, ktoré sú podstatné v predmetnom správnom konaní.
______________________________
Pokiaľ obec neuzná určitý dôkaz, ktorý mohol byť podstatným v správnom konaní, má možnosť účastník správneho konania podľa § 53 ods. 1 správneho poriadku podať odvolanie, ktoré je riadnym opravným prostriedkom v správnom konaní. Odvolacie konanie však predlžuje čas, kým dôjde k vydaniu právoplatného rozhodnutia obce vydaného v správnom konaní, ktoré je potom následne aj vykonateľné. Preto je podstatné, aby boli dôkazné prostriedky v správnom konaní riadne a včas vykonané obcou.
______________________________
Pre dokazovanie je taktiež nevyhnutné nielen to, aby boli dôkazné prostriedky vykonané obcou, ale aby ich aj posúdila každý jednotlivo a vo vzájomných súvislostiach, pričom ide o veľmi náročnú úlohu, ktorá vyplýva z § 34 ods. 5 správneho poriadku. Vyžaduje si to predovšetkým komplexné posúdenie dôkaznej situácie, jej porovnanie s predmetom správneho konania, zváženie dôkaznej váhy daného dôkazného prostriedku. Pokiaľ obec nevykonala určitý dôkazný prostriedok, tak to musí podľa § 47 ods. 3 správneho poriadku v odôvodnení svojho rozhodnutia riadne odôvodniť.
Podľa § 34 ods. 3 správneho poriadku účastník správneho konania musí navrhnúť na vykonanie dôkazy, ktoré sú mu známe a ktoré prispejú k objasneniu skutkového stavu veci a potvrdia jeho tvrdenia v konkrétnom prípade. Pritom obec môže využiť poriadkové opatrenia podľa § 45 ods. 1 správneho poriadku, ktoré sú použiteľné v prípade, že účastník správneho konania nepredloží riadne a včas dôkazné prostriedky, ktoré sú mu známe, pričom ale najskôr vyzve účastníka správneho konania na predloženie takýchto dôkazných prostriedkov.
Podľa § 34 ods. 6 správneho poriadku platí, že skutočnosti, ktoré sú obci známe alebo sú jej známe z úradnej činnosti, netreba dokazovať, pričom môže ísť napríklad o informácie z rozhodovania obce, ktoré si táto môže vyhľadať vo vlastnej spisovej evidencii, pričom ide o úradne overené a potvrdené právne skutočnosti. V tomto prípade postačuje, keď účastník správneho konania poukáže na právnu skutočnosť, ktorá môže byť podstatnou v danom správnom konaní a má význam.
Dôkazy v správnom konaní pred obcou
V § 34 ods. 2 správny poriadok ustanovuje jednotlivé dôkazné prostriedky demonštratívnym výpočtom. V tomto prípade teda nejde o taxatívny právny výpočet a je možné, aby obec vykonala aj iné dôkazné prostriedky, ktoré správny poriadok výslovne neustanovuje, ale ktoré môžu prispieť k objasneniu skutkového stavu veci, ktorá sa prejednáva pred obcou. Každý dôkazný prostriedok však musí byť nadobudnutý v súlade s právnym poriadkom, inak obcou nemôže byť vykonaný, a to ani vtedy, keď preukazuje skutočnosti podstatné pre priebeh správneho konania pred obcou.
Správny poriadok ustanovuje nasledujúce dôkazné prostriedky:
-
výsluch svedkov,
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.