Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Obsah a posúdenie podania v správnom konaní

Dátum: Rubrika: Správne právo

V správnom konaní má obec právne postavenie správneho orgánu. V každom štádiu správneho konania obec prijíma podania od účastníkov správneho konania. O úlohe obce posúdiť podanie z formálnej, ako aj obsahovej stránky sa dozviete viac v nasledujúcom článku.
Obsah podania vyplýva v určitých prípadoch z osobitnej právnej úpravy. Pokiaľ sa tak nestane, tak zákon š. 71/1967 Zb. o správnom konaní (správny poriadok) v z. n. p. (ďalej len "správny poriadok") ustanovuje všeobecné obsahové náležitosti podania v správnom konaní.
Posúdenie náležitostí formy podania v správnom konaní obcou
Podľa § 19 ods. 1 správneho poriadku podanie možno urobiť písomne v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe, alebo ústne do zápisnice. Podanie vo veci samej urobené v elektronickej podobe bez autorizácie podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci treba do troch pracovných dní doplniť v listinnej podobe, v elektronickej podobe autorizované podľa osobitného predpisu o elektronickej podobe výkonu verejnej moci, alebo ústne do zápisnice.
Príklad č. 1:
Obec uskutočnila miestnu obhliadku nehnuteľnosti v jej katastrálnom území spojenú s ústnym jednaním, na ktoré však prišla aj osoba, ktorá o sebe tvrdila, že je zúčastnenou osobou vzhľadom na predmet správneho konania, ktorou je nehnuteľnosť, a aj vzhľadom na osobitnú právnu úpravu. K záverom uvedeným v zápisnici o miestnej obhliadke nehnuteľnosti mala pripomienky a výslovne žiadala, aby boli v zápisnici vyhotovenej zamestnancom obce riadne uvedené.
Zamestnanec obce, ktorý vystupoval v jej mene, však argumentoval, že právo byť účastný na miestnej obhliadke má len účastník správneho konania a zúčastnená osoba nemá takéto právo. S uvedenou argumentáciou zúčastnená osoba nesúhlasila a žiadala zamestnanca obce o zaznamenanie jej pripomienok v obsahu zápisnice z miestnej obhliadky nehnuteľnosti, ako aj o ich akceptáciu v ďalšom procesnom priebehu správneho konania pred obcou. Je názor zúčastnenej osoby správny?
Postavenie zúčastnenej osoby v správnom konaní sa rieši v § 15a správneho poriadku, podľa ktorého osobitný zákon môže ustanoviť, za akých podmienok sa na konaní alebo na jeho časti má právo zúčastniť aj iná osoba než účastník konania (ďalej len "zúčastnená osoba"). Zúčastnená osoba má právo byť upovedomená o začatí konania a o iných podaniach účastníkov konania,
zúčastniť sa na ústnom pojednávaní a na miestnej obhliadke, navrhovať dôkazy a doplnenie podkladu rozhodnutia
. Osobitný zákon môže ustanoviť zúčastnenej osobe viac práv.
V tomto prípade mal zamestnanec obce jednať s fyzickou osobou ako so zúčastnenou osobou v rámci správneho konania.
V súlade s § 22 správneho poriadku platí, že o ústnych podaniach a o dôležitých úkonoch v konaní, najmä o vykonaných dôkazoch, o vyjadreniach účastníkov konania, o ústnom pojednávaní (čo je aj tento prípad) a o hlasovaní obec spíše zápisnicu. Zo zápisnice musí byť najmä zrejmé, kto, kde a kedy konanie uskutočňoval, predmet konania, ktoré osoby sa na ňom zúčastnili, ako konanie prebiehalo, aké návrhy boli podané a aké opatrenia sa prijali.
V § 22 ods. 2 správneho poriadku je ustanovený len demonštratívny právny výpočet obsahových súčastí zápisnice, čo znamená, že obec môže v zápisnici o ústnom konaní uviesť aj iné obsahové náležitosti, ktoré uzná za vhodné.
Zápisnicu podpisujú po prečítaní všetky osoby, ktoré sa na konaní zúčastnili, teda aj zúčastnená osoba, zamestnanec obce uskutočňujúcej konanie, zápisnicu o hlasovaní podpisujú všetci členovia obce, ktorí boli prítomní. Odopretie podpisu, dôvody tohto odopretia a námietky proti obsahu zápisnice sa v nej zaznamenajú. Zúčastnená osoba, ktorá sa osobne zúčastnila na miestnej obhliadne nehnuteľnosti, preto mohla mať výhrady k spôsobu spísania zápisnice zodpovedným zamestnancom obce a tie v zápisnici o podaní mali byť uvedené. Názor zúčastnenej osoby je správny.
Príklad č. 2:
Žiadateľ priniesol do sídla príslušnej obce odvolanie v písomnej forme a vyžiadal si, aby mu obec prijatie podania aj náležite potvrdila. Uvedená obec mu však prijatie odvolania nepotvrdila, pričom okamih prijatia podania obcou bol významný z hľadiska preukázania dodržania odvolacej lehoty v správnom konaní. Svoje konanie zamestnanec obce odôvodnil tým, že postačuje vloženie odvolania do predmetného spisu a beztak o ňom bude konané v ďalšom konaní pred obcou. Konala obec pri vybavovaní uvedeného podania v súlade s platným právom?
V súlade s § 54 ods. 1 a 2 správneho poriadku platí, že účastník správneho konania podal odvolanie správne na obec, ktorá napadnuté rozhodnutie vydala. Odvolanie treba podať v lehote 15 dní odo dňa oznámenia rozhodnutia, ak inú lehotu neustanovuje osobitný zákon.
Podľa
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.