Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Neplatnosť volieb starostu obce Nechválova Polianka

Dátum: Rubrika: Poznatky z praxe

Príspevok mapuje priebeh volieb starostu v obci Nechválova Polianka v období od roku 2022 do roku 2024, počas ktorého došlo k trom voľbám, pričom dve posledné boli vyhlásené za neplatné. Tému obohacuje judikatúra Ústavného súdu Slovenskej republiky a Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky, ktorá formuluje podmienky, kedy prihlasovanie na trvalý pobyt môže spôsobovať volebnú vadu a neplatnosť volieb.
Priebeh volieb starostu v obci (skutkový stav)
Obec Nechválova Polianka sa nachádza v okrese Humenné. Síce ide o obec s nízkym počtom obyvateľov, ale zvolenie nového starostu obce sa v poslednom období stáva dejiskom volebných nezákonností.
Prvé voľby do orgánov samosprávy obce sa uskutočnili celoplošne 29.10.2022. V týchto voľbách nebol nikto v obci zvolený za starostu obce, keďže obaja kandidáti získali rovnaký počet hlasov 32.
Druhé - opakované voľby starostu v obci sa konali 25.3.2023 a vyhral ich kandidát V. M. o jeden hlas. Rozhodnutím Najvyššieho správneho súdu Slovenskej republiky (ďalej tiež ako "Najvyšší správny súd" alebo "NSS") z 20.6.2023 sp. zn. 14Svp/2/2023 boli vyhlásené voľby starostu v obci Nechválová Polianka konané 25.3.2023 za neplatné. Dôvodom bolo umelé navyšovanie počtu voličov, a to účelovou zmenou trvalého pobytu.
V tomto rozhodnutí NSS o. i. konštatoval, že: od 1.10.2022 do 25.3.2023 sa v obci Nechválova Polianka prihlásilo na trvalý pobyt celkovo 24 osôb, pričom v období 14 dní pred napadnutými voľbami sa prihlásilo na trvalý pobyt až 18 osôb, z toho hromadne 5 osôb 15.3.2023 a 6 osôb 16.3.2023.
Tri osoby sa krátko po voľbách z trvalého pobytu odhlásili, a to späť na adresu svojho predchádzajúceho trvalého pobytu. Tieto tri osoby mali trvalý pobyt v obci Nechválova Polianka ohlásený len približne jeden mesiac. Keďže rozdiel hlasov medzi kandidátmi bol v počte 1, ide o tzv. kritickú skupinu voličov, teda počet, ktorý ovplyvnil výsledky volieb.
Súd nepopiera, že samotná aktivita smerujúca k prihlasovaniu osôb na trvalý pobyt mohla byť iniciovaná aj samotnými kandidátmi na starostu, resp. ich "tábormi" (a to zrejme oboma, keďže prvé voľby skončili rovnosťou hlasov a napadnuté voľby skončili len s rozdielom jedného hlasu s tým, že v zozname voličov medzitým pribudlo 22 voličov).
Paradoxom toho konania bolo, že neplatnosť volieb spôsobili s najväčšou pravdepodobnosťou traja občania z "tábora" neúspešného kandidáta tým, že sa po voľbách okamžite odhlásili z trvalého pobytu. Najvyšší správny súd to však týmto spôsobom nemohol povedať, keďže "je (pozn. aut. z dôvodu tajnosti hlasovania) neprípustné prezumovať a aj dokazovaním overovať, komu uvedený volič odovzdal svoj hlas vo voľ­bách. Ani existencia rodinných či iných väzieb medzi voličom a kandidátom nie je predpokladom toho, že volič v konečnom dôsledku odovzdal svoj hlas práve tomu kandidátovi, s ktorým je spriaznený."
Tretie voľby starostu sa konali 10.2.2024. Po druhom kole (po 25.3.2023) sa z trvalého pobytu o
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.