Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Nezbieraný odpad a otvorené spaľovanie sú hlavnými príčinami krízy plastového znečistenia

Dátum: Rubrika: Trendy

Nová štúdia University of Leeds objasňuje obrovský rozsah nezbieraného odpadu a otvoreného spaľovania plastového odpadu vo vôbec prvom globálnom katalógu znečistenia plastmi.
Výskumníci z University of Leeds použili AI na modelovanie odpadového hospodárstva vo viac ako 50 000 obciach po celom svete. Tento model umožnil tímu predpovedať, koľko odpadu sa globálne vyprodukovalo a čo sa s ním stane.
Ich štúdia, publikovaná v časopise
Nature
, vypočítala, že v roku 2020 sa do životného prostredia dostalo ohromujúcich 52 miliónov ton plastových výrobkov, ktoré by sa rozložené v rade roztiahli okolo sveta viac ako 1500-krát.
Tiež odhalil, že viac ako dve tretiny plastového znečistenia planéty pochádza z nevyzbieraného odpadu, pričom takmer 1,2 miliardy ľudí - 15 % svetovej populácie - žije bez prístupu k službám zberu odpadu.
Zistenia ďalej ukazujú, že v roku 2020 bolo spálených približne 30 miliónov ton plastov - čo predstavuje 57 % všetkého plastového znečistenia - bez akýchkoľvek environmentálnych kontrol, v domácnostiach, na uliciach a na skládkach. Spaľovanie plastov prináša "podstatné" hrozby pre ľudské zdravie vrátane neurovývojových, reprodukčných a vrodených chýb.
Výskumníci tiež identifikovali nové ohniská plastového znečistenia, čo odhalilo, že najväčším prispievateľom je India - a nie Čína, ako sa navrhovalo v predchádzajúcich modeloch - nasledovaná Nigériou a Indonéziou.
Nedostatok zberu odpadu poškodzuje zdravie, životné prostredie a ekonomiku
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.