Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Legislatívne požiadavky chovu hospodárskych zvierat z hľadiska ochrany životného prostredia

Dátum: Rubrika: Na aktuálnu tému

Predmetom článku je poľnohospodárska prax, presnejšie živočíšna výroba z hľadiska ochrany životného prostredia, požiadavky a povinnosti vyplývajúce z legislatívy a pokus sprehľadniť legislatívu, ktorá sa kladie na živočíšnu výrobu z hľadiska ochrany životného prostredia.
Všetci veľmi dobre vieme, že živočíšna výroba je spojená aj s produkciou exkrementov. Sú základom hospodárskych hnojív získaných z vlastných zdrojov poľnohospodárskeho podniku - v tomto prípade živočíšnej výroby, ktoré zúrodňujú pôdu. Maštaľný hnoj je zmes exkrementov (vylúčené výkaly a moč zvieratami - fyziologická produkcia), rôzneho podielu podstielky, vody a zvyškov krmiva. V klasických ustajneniach s priväzovaním je spravidla produkovaný maštaľný hnoj ochudobnený o tekutú močovku, ktorá odteká z maštale do skladovacích nádrží samostatne. V novších technológiách s voľným ustajnením býva už súčasťou maštaľného hnoja. [1] Močovkou je sčasti rozložený moč hospodárskych zvierat ustajnených v odkanalizovaných maštaliach zriedený odpadovou vodou.
Hnojovica je zmes exkrementov, vody a zvyškov krmiva. Hospodárskym, tekutým hnojivom je aj hnojovka, ktorá odteká zo skladov maštaľného hnoja. Pri chove mliekových kráv sa produkujú splaškové vody, ktoré vznikajú pri preplachu dojacích zariadení. Nemajú hnojivový účinok a obsahujú chemické látky, ktoré brzdia biologické pochody v hnoji. Skladujú sa v samostatných nádržiach. [1]
Všetky spomínané pojmy (maštaľný hnoj, hnojovka, močovka, hnojovica) patria pod jeden základný pojem, a to hospodárske hnojivo. Definované sú v zákone č. 136/2000 Z.z. o hnojivách v z. n. p. (ďalej len "zákon o hnojivách"). S uvedenými pojmami sa budeme stretávať v celom článku, ako aj v praxi pri riešení environmentálnych problémov spojených s chovom hospodárskych zvierat.
Už samotný § 1 ods. 2 písm. a) zákona č. 79/2015 Z.z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v z. n. p. (ďalej len "zákon o odpadoch") nám jasne vyčleňuje hnoj [2] z pôsobnosti zákona. Z uvedeného vyplýva, že zo samotného chovu hospodárskych zvierat nevznikajú odpady v zmysle zákona o odpadoch. Hospodárske hnojivá sú znečisťujúcimi látkami v zmysle vodného hospodárstva a ochrany ovzdušia.
Legislatívny balíček riadiaci skladovanie, manipuláciu a nakladanie s hospodárskym hnojivom je nasledovný:
-
zákon č. 136/2000 Z.z. o hnojivách v z. n. p.,
-
zákon č. 364/2004 Z.z. o vodách a o zmene zákona Slovenskej národnej rady č.
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.