Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Online časopis

Fermentácia použitých potravín môže zlepšiť rast plodín

Dátum: Rubrika: Trendy

Pre použité potraviny je možný aj lepší koniec, ako zaberať miesto na skládkach a prispievať ku globálnemu otepľovaniu. Vedci z americkej University of California Riverside (UCR) objavili, že fermentovaný potravinový odpad môže podporiť baktérie, ktoré zvyšujú rast plodín, zvyšujú ich odolnosť voči patogénom a znižujú emisie uhlíka z poľnohospodárstva.

Tieto výsledky boli nedávno uverejnené v článku publikovanom v periodiku
Frontier in Sustainable Food Systems
.
Fermentácia môže priniesť zmenu
Fermentácia alebo jednoducho povedané kvasenie predstavuje metabolický proces, pri ktorom sa sacharidy a cukry rozkladajú a menia na enzýmy a aminokyseliny prostredníctvom rozmnožovania dobrých mikroorganizmov. Tento proces zabraňuje oxidácii zložiek a najlepšie zachováva ich účinnosť. Fermentácia tiež pomáha zvyšovať koncentráciu živín a zložiek tým, že rozkladá molekulovú štruktúru jednotlivých zložiek. Ako uviedla mikrobiologička UCR Deborah Pagliaccia, ktorá výskum viedla:
"Prítomnosť prospešných mikróbov sa dramaticky zvýšila, keď sme do systémov pestovania rastlín pridali fermentovaný potravinový odpad. Pri dostatku týchto dobrých baktérií nastáva produkcia antimikrobiálnych zlúčenín a metabolitov, ktoré pomáhajú rastlinám rásť lepšie a rýchlejšie."
Keďže rastliny v tomto experimente boli pestované v skleníku, výhody odpadových produktov boli zachované v uzavretom
Pre zobrazenie článku nemáte dostatočné oprávnenia.

Odomknite si prístup k odbornému obsahu na portáli.
Prístup k obsahu portálu majú len registrovaní používatelia portálu. Pokiaľ ste už zaregistrovaný, stačí sa prihlásiť.

Ak ešte nemáte prístup k obsahu portálu, využite 10-dňovú demo licenciu zdarma (stačí sa zaregistrovať).



Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.