Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Mestský rozvoj prechádza od septembra pod rezort investícií

Kategória: Aktuality

Kompetencie v oblasti mestského rozvoja prejdú v súvislosti so zmenou kompetenčného zákona od 1. septembra z Ministerstva dopravy SR pod Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

Rezort v tejto súvislosti pripravuje viaceré výzvy. Aktivity budú smerovať k analýze bariér, zhodnocovaniu nevyužívaných, opustených, respektíve zanedbaných území v mestách. 

Do konca tohto roka plánuje rezort vyhlásiť dve výzvy. Jedna výzva bude určená priamo pre regionálne centrá MIRRI SR na personálne a odborné kapacity, ktoré budú mapovať nevyužívané miesta v mestách. Druhá bude určená na pilotné opatrenia, ktoré budú v jednom projekte zlučovať odstránenie záťaží, respektíve rekultiváciu týchto zanedbaných území a ich transformáciu na nové využitie. Na obidve výzvy je vyčlenených viac ako 20 miliónov eur.

„Problematika nevyužívaných nehnuteľností či priemyselných zón bola doteraz dlhodobo riešená pomerne okrajovo a často to súvisí s útlmom tradičných odvetví, ktoré sú typické pre jednotlivé regióny. Konečným cieľom je ich efektívne, hospodárne a udržateľné užívanie, ktoré podporí konkurencieschopnosť, najmä regionálnu, ale tým aj celonárodnú ekonomiku," doplnil štátny tajomník ministerstva hospodárstva Kamil Šaško.

 Zdroj: ZMOS


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.