Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Mestám chýbajú plány a odborné kapacity na riešenie klimatickej krízy a udržateľnej energetiky

Kategória: Aktuality Autor/i: Unia miest

Problém vznikol zanedbaním tejto agendy zo strany štátu, ako aj zo strany niektorých samospráv. 

Jednou z dlhodobých priorít Únie miest Slovenska (ÚMS) je riešenie klimatickej krízy a udržateľnej energetiky v mestách práve podporou tvorby kľúčových, strategických plánov a tiež budovania odborných kapacít. Aby ÚMS dokázala mestám ponúknuť ďalšie užitočné informácie do praxe, uzavrela Memorandum o spolupráci s ďalším expertným partnerom v oblasti udržateľnosti a energetiky – Energetické centrum Bratislava (ECB).

Prvým spoločným projektom je vzájomná spolupráca na projekte OWN YOUR SECAP, ktorého cieľom je poskytnúť mestám všetky potrebné informácie a postupy pri tvorbe tzv. SECAP - Akčného plánu pre udržateľnú klímu a energetiku (Sustainable Energy and Climate Action Plan). Projekt súčasne  ponúka aj potrebnú odbornú podporu zamestnancom a spolupracovníkom mestských úradov, ktorí sa tejto problematike venujú, alebo sa plánujú venovať,  a  potrebujú doplniť skúsenosti s energetickým managenentom.

Projekt Own Your SECAP začal v marci 2023 a končí v auguste 2025. Aktuálne sa nachádza vo svojej polovici. Na Slovensku sa do projektu zapojili členské mestá ÚMS: Kežmarok, Dubnica nad Váhom a Košice..

Mesto Kežmarok prijalo výzvu riešiť klimatickú krízu a zlepšovať kvalitu života svojich obyvateľov aj cez projekt OwnYourSECAP. Vymenilo  staré sodíkové výbojky za 561 moderných LED lámp, čím znížilo spotrebu elektrickej energie a náklady na verejné osvetlenie takmer o polovicu. „Zamerali sme aj na adaptačné opatrenia, konkrétne na výstavbu 3 zelených stien a 19 dažďových záhrad, ktoré zadržiavajú dažďovú vodu, ochladzujú mesto a podporujú biodiverzitu. Pustili sme sa tiež do prípravy štúdie na využívanie striech pre výrobu solárnej energie, čím podporíme našu energetickú sebestačnosť. Sme síce malé mesto, ale to, do čoho sme sa pustili, môže byť inšpiráciou aj pre ostatných, “ vysvetlil primátor mesta Kežmarok a viceprezident Únie miest Slovenska Ján Ferenčák.

Primátor mesta Dubnica nad Váhom a viceprezident ÚMS Peter Wolf sa do projektu zapojil, aby získal nové skúsenosti a potrebné informácie. Tie plánuje využiť najmä pri aplikácii tzv. green riešení v celom meste. „Je nespochybniteľným faktom, že klimatická kríza sa nás dotýka všetkých. Aj v týchto horúcich letných dňoch je jej dopad na ľudí i na životné prostredie znateľný. V rámci mesta Dubnica nad Váhom pokračujeme v rekonštrukcii viacerých verejných budov, pri ktorých sa sústredíme znižovanie ich energetickej náročnosti. Fotovoltika a tepelné čerpadlá sa pri revitalizácii budov stali akýmsi mestským štandardom. Rovnako tak ako aj priepustná dlažba, z ktorej mesto buduje parkovacie plochy,“ reagoval primátor mesta.  To je však len zlomok opatrení mesta Dubnica nad Váhom v boji s klimatickou krízou. Výnimkou nie sú napríklad ani dažďové záhrady či zavedenie energetického managementu.

Podľa Marcela Lauka, riaditeľa Energetického centa Bratislava, je najväčšou bariérou pre samosprávy pri zavádzaní SECAP-u a pri implementácii opatrení absencia klimatického tímu či odborníkov pre oblasť energetiky. Toto by sa však mohlo v najbližšej dobe zmeniť, keďže ďalšie európske podporné mechanizmy vytvorili na Slovensku podmienky, aby bol o prácu na týchto pozíciách väčší záujem.

Zdroj: Únia miest Slovenska


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.