Portál pre obce,
rozpočtové a príspevkové organizácie

Aktuality

Vyjadrenie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť ku konsolidácii

Kategória: Aktuality Autor/i: redakcia

Vláda prijala konsolidačné opatrenia vo výške 2,7 miliardy eur, pričom 1 miliarda z tejto sumy môže byť použitá na financovanie výdavkov, bez znižovania deficitu. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) však považuje súčasné vysvetlenia za nedostatočné. RRZ upozorňuje, že proces konsolidácie verejných financií bude trvať viac rokov a v budúcnosti bude náročnejší.

Za doteraz legislatívne neschválené opatrenia je možné považovať poskytnutie adresnej energopomoci, dodatočné náklady v školstve a navýšené výdavky envirofondu. Spolu ide o komunikovanú sumu 360 mil. eur podľa odhadov MF SR.

Vzhľadom na veľkosť balíčka a prijatie medzinárodne málo používanej dane z finančných transakcií môžu však existovať riziká výrazne nižšieho celkového dopadu konsolidačného balíčka. Rozpočet by preto mal obsahovať primeranú rezervu, ktorá by zabezpečila dosiahnutie požadovanej konsolidácie. 

Odhaduje sa, že deficit v roku 2025 zostane na úrovni 5,7 % HDP, ak nebudú prijaté nové opatrenia. RRZ zdôrazňuje, že prípadná rezerva by mala byť využitá na zlepšenie verejných financií a nie na dodatočné výdavky. Konečné posúdenie bude možné až po predstavení celého fiškálneho rámca a návrhu rozpočtu na roky 2025 - 2027.

Zdroj: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť


Bezplatný odpovedný servis pre predplatiteľov

Vaše otázky môžete zadať na www.otazkyodpovede.sk.